Четири победи и две загуби за българите в Лига Европа 21.10 | 00:05

Валери Божинов и Спортинг надделяха с 2:0 над Живко Миланов и Васлуй

От Краси Киров

Българските футболисти играещи в Лига Евопа записаха записаха четири победи и две загуби. В българското дерби отбора на Валери Божинов - Спортинг Лисабон надделя с 2:0 над този на Васлуй с Живко Миланов в състава си.

В група К отборите на Твенте с Николай Михайлов и Висла с Цветан Генков записаха победи над своите съперници. Михайлов пази на вратата на холандците през всичките 90 минути, докато Генков остана резерва за първата победа на поляците. ПСВ и Станислав Манолев също записаха минимален успех като гости на Апоел Тел-Авив и продължават с пълен актив от точки.

Най-разочарован след мачовете тази вечер е Валентин Илиев, който получи червен картон за Стяуа Букурещ, а неговия тим записа катастрофална загуба с 0:5 като гост на Макаби Хайфа.

Ники Михайлов и Твенте постигнаха поредна победа в турнира Лига Европа. Холандският тим се справи като гост на датския Одензе и взе победата с 4:1.

Националният страж игра цял мач за победата на Твенте. Холандците откриха резултата още 13-та минута. Ола Джон намери хубаво Вуут Брама в ъгъла на наказателното поле. Той направи двойно с Люк де Йонг и заби топката в мрежата на домакините. Добрата игра на Твенте продължи и в 31-та минута Байрами покачи на 2:0 след хубав пробив през защитата на Одензе.

Доминацията на холандския тим бе пълна и те продължиха с головете. В 65-та минута Чадли бе точен при добавката за 3:0, секунда преди това вратаря спаси опасен удар на Брама.

Домакините успяха да отбележат своя почетен гол в 71-та минута, който бе дело на Фал. Интересното е, че Фал се появи в игра само две минути по-рано и бе точен с глава. Твенте стигна до нов гол дело на Де Йонг в 82-та минута, като нападателя се разписа с хубаво воле.

Отборът на Спортинг Лисабон постигна третата си поредна победа в груповата фаза на Лига Европа срещу отбора на Васлуй. Двубоят успя да се превърне в българско дерби след като за Васлуй на терена цял мач бе Живко Миланов, а Валери Божинов се появи на терена в последните 18 минути.

Румънците се държаха добре на терена до към 38-та минута, когато получиха червен картон и останаха с човек по-малко. Капитанът на Васлуй Уесли бе изгонен с директен червен картон след като удари без топка Жоао Перейреа. Преди това обаче се видя, че Перейера извършва нарушение срещу бразилеца в наказателното поле. Малко преди това и Живко Миланов получи жълт картон за няколко поредни фаула.

Само пет минути след изгонването на Уесли, домакините успяха да вкарат. Матиас Фернандес нахлу чудесно в наказателното поле и подаде успоредно по голлинията на Евалдо, който откри резултата. Домакините имаха пълната инициатива в мача след гола.

В 70-та минута Фернандес отпразнува добрата си игра с хубав гол като влезе в наказателното поле и с удар под плонжа на вратаря покачи на 2:0. Вендга след това в игра за Спортинг се появи Валери Божинов. До края Спортинг се опитваше да вкара трети гол, но нямаше късмет. Божинов пък нямаше време да се включи качествено в мача и не се запомни с нищо влизането му.

В същото време Висла Краков постигна първата си победа в груповата фаза на Лига Европа. Полският шампион се справи с финалиста от миналата година Фулъм с минималното 1:0.

Срещата от група K се игра на стадиона в Краков. Цветан Генков остана резерва в този мач и не се появи на терена. Големият виновник за загубата на англичаните бе Муса Дембеле, който получи червен картон в 29-та минута. Единственият гол в срещата падна в 60-та минута, когато Битон необезпокояван от никой стигна до наказателното поле и стреля за 1:0

Три минути преди края на мача Чавез от домакините получи втори жълт картон и напусна терена. До края обаче нямаше време за ангичаните да стигна до нещо повече в мач и Висла се поздрави с първи успех.

В класирането отбора на Висла заема последното място в класирането с равни точки с Одензе – 3. Фулъм има точка повече на второто място, докато Твенте е лидер със 7. В следващия кръг Висла гостува на Фулъм на 3 ноември.

Отборът на Стяуа записа унизителна загуба с 0:5 като гост на израелския Макаби (Хайфа) в среща от група J на Лига Европа. Успокояващото за румънците е, че получиха два червени картона.

Единият от тях бе за българският национа Валентин Илиев, който бе изгонен в 64-та минута. Преди това Бикфалви бе декориран в червено. Освен червените картони, съдията показа и дузпи в двата случая за да бъде положението за гостите още по-тежко.

Домакините успяха да поведат бързо с два гола на Амаса в 10-та и 20-та минута. След това Бикфалви направи нарушение в наказателното поле и съдията го изгони като посочи бялата точка. Катан бе точен за 3:0.

В средата на втората част Амаша се строполи на земята след съприкосновение с Вальо Илиев и съдията реши, че българина е виновен за ситуацията, като нарушението бе много спорно, камо ли за червен картони дузпа. Ударът от бялата точка на Катан обаче бе спасен. Въпреки това с двама човека повече Макаби успя да вкара още два гола дело на Тавата (72) и Веред (79).

В другата среща от групата Шалке постигна също победа с 5:0 като гост на АЕК Лармака. В класирането Шалке има актив от 7 точки, докато Макаби е с 6 точки на второ място. Стяуа заема трета позиция с две точки. АЕК има само точка в своя актив.

Отборът на ПСВ Айндховен победи с минималното 1:0 като гост тима на Апоел Тел-Авив в среща от група C на Лига Европа. Холандският тима вече има три победи в групата и води убедително в класирането с пълн актив. Станислав Манолев игра цял мач за своя отбор.

Победата не дойде лесно за ПСВ след като тима изпитваше трудности в дадени моменти от мача. Израелския тим показа много стабилна игра в защита и се справяше с набези на холандците.

Единственото попадение падна в 70-та минута и бе от дузпа. Малко преди това Марио Печалка събори на земята Дриес Мертенс и съдията посочи бялата точка. Вийналдум бе точен от 11-метровия удар и донесе победата на ПСВ. В другата среща от групата Рапид Букуреш загуби у дома от Легия Варшава с 0:1.

Водещи

Най-четени