Чехия - България: Напред към победата, лъвове! 16.10 | 10:24

Отдавна не е имало по-удобен момент за първи успех в официален мач срещу Чехия

От Даниел Любомиров

Вторник, 21:00 часа, стадион "Женерали арена" в Прага, Чехия приема България в мач от квалификациите за Световно първенство през 2014-та година.

"Лъвовете" са непобедени в първите си три срещи от Група В, които изиграха на "Васил Левски" и сега за първи път излизат в сблъсък извън пределите на родината. За първи път от доста време феновете на футбола у нас гледат с надежда към националната селекция, че може да се пребори за участие на голям шампионат и вярват, че играчите ни са конкурентоспособни и равнопоставени на европейските сили.

Селекционерът Любослав Пенев и възпитаниците му си спечелиха вота на доверие с качествените продукции до момента и въпреки липсата на изявени звезди, изглеждат напълно способни да си тръгнат с 1 или 3 точки от Прага.

Допълнителен стимул може да бъде фактът, че все още нямаме победа в официален мач срещу този съперник.

Преди началото на мача най-дискутираната тема ще бъде стартовият състав на България. В нашия отбор има кадрови проблеми след наказанието на Веселин Минев и Иван Бандаловски и контузията на Емил Гъргоров. Добрите новини са свързани със завръщането на Светослав Дяков и Петър Занев, които ще бъдат на разположение на Пенев за мача с чехите.

Вратарски пост

На вратата със сигурност ще застане Николай Михайлов, който се пропука на три пъти до момента в квалификациите - 2 гола от Италия и 1 от Дания, злощастно получил се след грешка в защита и пасивно поведение от страна на футболист номер 1 на България.

Михайлов демонстрира отличен рефлекс в напрегнати моменти от мачовете дотук, така че ще разчитаме на него да прояви майсторство и срещу офанзивните играчи на Чехия, които гледахме лятото на Евро 2012.

Защитата

Вероятно Любо Пенев ще върне Йордан Минев на типичния за него пост десен бек, след като вече имаме повече опции в лявата половина на отбраната. Минев доказа, че е стабилен и поливалентен бранител, защото срещу Дания не се пропука нито веднъж, въпреки че беше поставен отляво.

Също така личи натрупаното от него самочувствие в последните месеци и той се чувства все по-уверен на терена с националната фланелка. Срещу него директно ще застане Ярослав Плашил по лявото крило на чешката атака.

Централната двойка бранители остава Иван Иванов и Николай Бодуров, които имаха известни трудности срещу датчаните, но едва след като останахме с десетима души на терена. На практика през центъра позволихме два пъти гостите да стрелят, а иначе Иванов и Бодуров бяха господари във въздуха и в нито един момент не си позволиха да чистят панически, въпреки натиска на Дания след почивката.

В ляво на отбраната най-големи шансове да играе има Петър Занев, който се възстанови от контузията си, благодарение на грижите на лекарския щаб на националите. Неговата зона ще бъде вероятно най-натоварена, след като Чехия разполага с Теодор Гебре-Селасие и Франтишек Райторал по дясното крило. Милан Петържела също оперира в тази част на терена и може да се включи в игра в даден момент от мача.

Халфова линия (двама опорни, един офанзивен, две крила)

Халфовата линия на българите ще бъде изключително солидна, ако Любо Пенев прецени да разположи там петима футболисти - Дяков се завръща сред титулярите и отново ще заключи по-задната линия на средата на терена, заедно с Владимир Гаджев.

Техният тандем ни позволяваше да имаме териториално предимство срещу Италия на моменти и в голяма част срещу Армения. Сега в първото гостуване на България Гаджев и Дяков ще бъдат ключови фигури в стремежа си да неутрализират чехите - Петър Ирачек се очертава като най-сериозната заплаха в халфовата линия на домакина.

Владимир Дарида също е опция на треньора Михал Билек и може да се включи в средата на терена.

Пред Гаджев и Дяков ще застане направилия добро впечатление с 30-те минути игра срещу Дания - Георги Илиев - той обаче вероятно ще има малко по-офанзивни функции в сравнение с предишния мач. Халфът на Черно море ще трябва да си припомни годините като плеймейкър, защото неговата позиция е връзката между крилата, нападението и защитата.

Илиев обаче ще бъде активно подкрепян от двете си страни - вдясно по фланга ще застане жадния за игрови минути Станислав Манолев, а вляво - Георги Миланов, който поне досега оправдава присъствието си на терена.

Атаката

Тъй като гостуваме за първи път, Любо Пенев ще се лиши по всяка вероятност от услугите на чист нападател като Димитър Рангелов за сметка на трима вътрешни полузащитници. Така на практика Ивелин Попов единствен ще бъде изнесен по-напред, макар схемата ни да прилича повече на 4-6-0, защото Попето показа срещу Дания, че е изключително ценен и в защита.

Капитанът ще увлича противниковите бранители с техниката и бързината си, а способността му да изнася топката интелигентно също ще се окаже много важна. Той предпочита да играе по-вляво, когато се налага да е на фланга, което предполага и голяма отговорност за Манолев - само играчът на ПСВ ще тегли тима напред по десния фланг, но това е роля, която много му приляга.

Лагера на противника

Чехите успяха трудно да победят Малта с 3:1, след като на почивката резултатът бе равен 1:1. В страната се зароди такава еуфория от успеха, сякаш еврошампионът е бил посечен от домакините. Това даде повод на чехите да се изкажат доста надъхано първоначално - те заговориха как са щели да ни зачеркнат от пътя си към Мондиала с една победа в Прага.

С приближаването на мача обаче насторенията в лагера на противника станаха по-умерени, а също и думите им. Те вече признават, че селекцията им никак не е впечатляваща и най-малкото не респектира дори България. Представянето на Евро 2012 бе страхотно, но след това последваха посредствени продукции срещу Дания, Финландия и Малта.

Датчаните разпиляха противника и само липсата на изявен голмайстор ги лиши от изразителна победа в мача, който иначе приключи при 0:0. Финландия изтръгна победа с 1:0 като гост в контрола и тогава започна да свети чешката червена лампичка. Малта пък показа, че дори футболно джудже може да създаде проблеми на финалиста от европейското, като в същото време разпечата вратата на Петър Чех като гост.

Равносметка

Каквото и да се каже още около съставите, истината е, че България рядко е била по-удобна позиция да изкове първата си победа над Чехия в официален мач. Да подкрепим пред екраните "лъвовете" и да се надяваме, че ще ни зарадват с поне един решаващ гол във вратата на европейския клубен шампион Петър Чех!

Водещи

Най-четени