Чехия, Ирландия и Хърватия с единия крак на Евро 2012 11.11 | 23:40

Единствено Босна и Херцеговина и Португалия оставиха интрига за реванша, другите мачове от баражите завършиха с комфортни победи

От Даниел Любомиров

Португалия не можа да си осигури предимство срещу Босна и Херцеговина при визитата си на стадион "Билино поле" и след равностоен сблъсък, двата тима не си отбелязаха гол. Така развръзката от спора между двата съперника ще се реши в реванша, където фаворитите от Португалия ще имат домакинско предимство.

В останалите двубои остана малко или почти никаква интрига, след като Ирландия категорично се класира за финалите в Полша и Украйна, след като срази с 4:0 домакините от Естония, останали с деветима души на терена в последния четвърт час.

Хърватия победи с класическото 3:0 при гостуването си на Турция, а Чехия се сдоби с два чисти гола преднина в мача си срещу Черна гора.

Босна и Херцеговина удържа набезите на Португалия и изпусна да накаже по-именития си опонент през второто полувреме, като в крайна сметка двубоят на стадион "Билино Поле" завърши 0:0. И двата тима играха по-хаотично и неособено атрактивно през първото полувреме, но след почивката интригата бе голяма и можеше да се стигне до голове и в двете врати.

За Португалия с пропуски се отчетоха Кристиано Роналдо преди паузата и Елдер Пощига през двете части на мача. В 90-ата минута след центриране отляво на Нани Емир Спахич отблизо за малко не си отбеляза злощастен автогол, но вратарят Емир Бегович се намеси авторитетно.

Босна можеше да си спечели поне минимален аванс през второто полувреме, след като Ведран Ибишевич на три пъти обстрелва противниковата мрежа от чисти позиции, но мерникът му не оказа твърде неточен.

Хърватия почти на сто процента си осигури участие на Европейското първенство, след като по безапелационен начин си тръгна с победа от визитата на Турция и спечели първия мач от баража с 3:0.

Ивица Олич откри резултата още във 2-ата минута на срещата, реализирайки най-бързия гол за страната си в международен двубой. Марио Манджукич наказа поредна грешка в защитата на турците в 32-ата и покачи преднината на "шахматистите", а в 52-ата бранителят на Тотнъм Ведран Чорлука с втория си гол за националния отбор направи резултата класически.

Така Гуус Хидинк вероятно няма да подобри постижението на Ларс Лагербак, който изведе Швеция на три Европейски първенства - през 2000, 2004 и 2008-ма година. Хидинк вече има две участия на финал с различни отбори, след като бе начело на Холандия на Евро 96 и на Русия на Евро 2004, където стигна до полуфиналите.

Чехия направи голяма крачка към класиране за Европейското първенство през 2012-та година, след като надигра с 2:0 тима на Черна гора на стадион "Дженерали Арена" в първия мач от баражите.

Възпитаниците на Михал Билек изпитваха сериозни трудности да наложат превъзходство през първото полувреме и през първия един час игра действията на терена бяха напълно равностойни. В 64-ата минута обаче Воцлав Пилар откри резултата с прекрасен удар от около десет метра, с което напълно стъписа черногорците.

Те не успяха да се окопитят до края на мача, като дори позволиха да бъдат пробити за втори път - в 91-ата минута след центриране на Томаш Росицки от фаул Шивок с глава оформи крайното 2:0.

Ирландия се оказа най-изразителен в победата си като гост на Естония, след като се наложи с безапелационното 4:0. Резултатът бе открит от Кийт Андрюс в 13-ата минута, а в 67-ата Джонатан Уолтърс покачи на 2:0. Последните две попадения бяха дело на Роби Кийн, като той вече има 53 гола на сметката си с националната фланелка.

Водещи