Шампион от Източна Германия? РБ Лайпциг може да бъде първият 17.12 | 11:02

От iNews.bg

Никога досега в историята на Германия титлата в Бундеслигана не е печелена от отбор от Източна Германия. Разбира се, за по-младата публика трябва да уточним, че до 1990 г. съществуваха две държави с името Германия – Западна (ФРГ) и Източна (ГДР). Когато говорим за Бундеслигата, имаме предвид шампионата на ФРГ, който впоследствие стана общ за двете части на страната. Но и за почти три десетилетия обединена Германия все още нито един тим от бившата ГДР не е триумфирал със Сребърната салатиера.

Сезон 2019-20 може да създаде такъв прецедент. РБ Лайпциг се явява един от основните претенденти за титлата в един трудно предсказуем шампионат, в който шансове за успех имат поне пет или шест отбора. "Червените бикове” показаха рогата си и според специалистите от сайта за залози Betindex.net имат сериозни шансове да се преборят както с грандовете Байерн и Борусия Дортмунд, така и със стартиралите силно отбори на Борусия Мьонхенгладбах, Шалке 04 и Фрайбург.

Лайпциг впечатлява с резултатната си игра

Източногерманският тим лети високо благодарение на атомното си нападение. След 13-ия кръг в Първа Бундеслига именно "биковете” бяха отбелязали най-много голове в противниковите врати – 36 (2,77 средно на мач), с два повече от Байерн. С най-голям принос за този период е Тимо Вернер, който се разписа 13 пъти – точно по гол средно на мач. Освен него още 12 футболисти на РБ Лайпциг намериха мрежата на съперника преди края на ноември, което говори и за това, че всеки е готов да помага в завършващата фаза.

Статистиката също така показва, че "червените бикове” са кошмар за всеки домакин. Тимът на Юлиан Нагелсман спечели 5 от първите си 7 мача на чужд терен, като във всички тези случаи вкара повече от два гола в мрежата на съперника, който играе пред своя публика. Потърпевш в това отношение беше дори и Борусия Мьонхенгладбах, който иначе поведе в таблицата и посрещна последния месец от 2019 г. като лидер в Германия.

За да се превърне в още по-сериозен кандидат за титлата, Лайпциг трябва да бъде по-убедителен и у дома. В първите си 4 мача на свой терен източногерманският тим записа само един успех, като завърши наравно 1:1 с Байерн и допусна поражение от Шалке. Впоследствие "червените бикове” разпиляха Майнц 05 с 8:0 и Кьолн с 4:1.

Треньорът е най-големият фактор за възхода

РБ Лайпциг е доста млад клуб, създаден през 2009 г. Още в първия си сезон в елита на Германия "червените бикове” записаха сензационно класиране, като завършиха втори, макар и на 15 точки зад шампиона Байерн. След третото място в миналогодишната кампания клубът ангажира Юлиан Нагелсман. В края на 2015 г. той стана най-младият треньор в историята на Бундеслигата, като пое закъсалия Хофенхайм едва на 28-годишна възраст, спаси го от изпадане, а впоследствие го класира и в Шампионската лига. В Лайпциг Нагелсман, който сега е на 32, работи като цяло с млад отбор, като единствено третият вратар Филип Чаунер е по-възрастен от него. Треньорът безспорно е основен фактор за продължаващия възход на тима от Източна Германия, който може да го изведе до исторически триумф.

 

Водещи

Най-четени