Щангистите ни ще се борят за 3 олимпийски квоти на СП във Франция 21.09 | 20:46

Националният ни отбор при мъжете е изцяло обновен, с 10 състезатели на възраст между 18 и 22 години

От Мариян Найденов

Целта пред българските щангисти на предстоящото Световно първенство по вдигане на тежести е спечелване на три квоти за Олимпиадата в Лондон догодина. Това обяви днес в Пресклуб "България" генералният секретар на БФ Вдигане на тежести Борислав Гидиков.

Трудното е, че квотите се разпределят на Световното първенство за мъже и жени през ноември във Франция на отборен принцип. За да се съберат необходимите 56 точки, трябва шестима щангисти да се класират на 10-о място. Същият регламент важи и при жените.

Националният ни отбор при мъжете е изцяло обновен, с 10 състезатели на възраст между 18 и 22 години. На току що приключилото Европейско първенство за младежи и девойки в Румъния нашите момчета и момичета се завърнаха с 3 бронзови и 1 сребърен медал, което показва, че посоката е правилната. Треньорката на жените Кристияна Колева иска да извика още една състезателка в състава.

Ако все пак не успеем за 3 квоти, Международната федерация ще ни отпусне 2, каза Гидиков. Това не е подарък, а заслуга на младата ни генерация, която спечели две олимпийски титли на първата Младежка Олимпиада в Сингапур миналото лято.

Водещи

Най-четени