Щангите в България очакват своето събуждане с Евро 2013 във Варна 20.11 | 10:08

29 милиона зрители ще гледат европейското първенство по телевизията

От Краси Киров

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков се срещна с генералния секретар на Европейската федерация по вдигане на тежести д-р Хасан Акуш и изпълнителния и програмен директор на телевизията към Европейската централа Дейвид Голдстром.

Както е известно през месец април 2013 г. България ще е домакин на континентален шампионат за мъже и жени.

"Нашата държава подкрепя провеждането на европейското първенство. Българските щанги преминаха през много трудности през последните години и това домакинство е изключително важно, за да възвърнем позициите си", каза министър Нейков.

Около 29 млн. зрители от цял свят се очаква да гледат европейското първенство, обяви пък Дейвид Голдстром.

"Ние имаме договор с Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е и Българската национална телевизия. Чрез програмата на Евроспорт шампионатът във Варна ще бъде излъчен в 56 страни на 19 различни езика. Партньори сме и с руската NTV+. Освен в Европа, предаваме сигнал също за Австралия, Хонг Конг, Индонезия и още много азиатски страни. Гледаемостта на европейските първенства по вдигане на тежести варира, но средната е около 29 млн. зрители", обясни Голдстром.

На срещата в кабинета на министър Нейков присъстваха също президентът на родната централа Неделчо Колев и генералният й секретар Борислав Гидиков.

"Поздравявам Неделчо Колев с избора му за член на Европейската федерация по вдигане на тежести. Щангите са много популярен спорт както в България, така и в родината ми Турция. Ние, също като вас имахме известни трудности, но организирахме няколко състезания и успяхме отново да предизвикаме интереса на младото поколение към нашия спорт", каза д-р Акуш.

Неделчо Колев благодари на министър Нейков за подкрепата, която оказа за възраждането на българските щанги.

"Вярвам, че ще проведем едно образцово първенство. Страната ни има опит от предишни години, но този шампионат ще е първи за нашата федерация. Помощта на МФВС е много важна за нас. Ще се постараем да се представим достойно както като организатори, така и като участници. След 2008 г. изживяхме един много труден период, но благодарение на сегашното правителство и лично на министър Свилен Нейков се изправяме на крака", заяви Колев.

На снимка _MPS8288 (отляво на дясно): Борислав Гидиков, Дейвид Голдстром, Неделчо Колев, Свилен Нейков, д-р Хасан Акуш.

Водещи

Най-четени