Ще отнемат ли титлата на Фетел? Въпроси и отговори 29.11 | 21:46

Ферари има възможност титлата да бъде присъдена на Алонсо

От Даниел Любомиров

Сезон 2012 във Формула 1 приключи, Себастиан Фетел и Ред Бул са коронясани като шампиони за трети пореден път, но полемиките около съдбата на короната в Кралските гонки не спират.

Ферари може и да са загубили битката за трофея в последното Гран при на Бразилия, но сензационно има възможност титлата да бъде присъдена на Фернандо Алонсо.

Причината за този евентуален страхотен обрат се крие в разследване на изпреварване на Себастиан Фетел срещу болида на Торо Росо, каран от Жан-Ерик Верн. Според версията срещу Ред Бул, германският пилот е извършил офанзивната си маневра в зона от пистата с развяти жълти флагове - т.е при забрана за изпреварвания.

Ако в действителност ФИА прецени, че има подобно нарушение на правилата, може да се произнесе в полза на Фернандо Алонсо и той да се окаже изненадващо трикратен световен шампион.

Ако все още не сте разбрали за какво точно става въпрос, Sky Sports е подготвил обяснение под формата на въпроси и отговори, за да избистри случая докрай.

Какво се разследва?

Легалността на изпреварването на Себастиан Фетел срещу болида на Торо Росо, каран от Жан-Ерик Верн в 4-ата обиколка на Гран при на Бразилия.

Защо може да не е по правилата?

Защото очевидно има снимки, на които се вижда как маневрата се извършва на част от пистата с развяти жълти флагове, преди Фетел на навлезе в зоната със зелени, където е разрешено да се изпреварва.

Това не беше ли анализирано веднага след края на състезанието и не беше ли изчистен Фетел от всякакви съмения?

Не съвсем. На въпросните анализирани снимки се показваше изпреварването на Фетел срещу Камуй Кобаяши. Тогава стюардите категорично отсъдиха, че маневрата се извършва при жълто-червени флагове, които просто алармират, че пистата в този си участък е хлъзгава.

Значи това е напълно различен случай?

Да.

Какво казват от Ферари?

Пресаташето на Скудерията потвърди: В момента се разследва снимката. Всичко, което застрашава законността на резултатите от шампионата, трябва да се разследва.

Не е ли прекалено късно за Ферари да подава жалба?

Не. В правилата на Формула 1, изготвени от ФИА, пише, че всеки отбор има "право да посика преразглеждане".

И какво означава това?

В правилото пише следното: "Ако нов елемент около развитието на шампионата бъде разкрит след обявения край, стюардите на ФИА трябва да заседават и да преценят дали има основание за промяна в обявените вече резултати. Няма значение дали стюардите вече не са обявили някакво решение по случая преди да излязат наяве новите елементи.

Значи зависи от Ферари да подвигне съмнението?

Ферари има пълното право да сезира ФИА, защото те са пряко засегнатата страна по случая, но ФИА може да започне преразглеждане на въпросната ситуация по собствена инициатива.

Кога изтича срокът за подаване на жалбата?

Според същото правило, което цитирахме по-горе, до 30-ти ноември всеки може да поиска преразглеждане на някоя ситуация от състезанието.

Значи до петък?

Точно така. Това означава, че в близките 48 часа ще разберем дали съмненията имат някаква почва.

Има ли подобни случаи, в които такова преразглеждане на ситуация от състезание води до промяна в резултатите от него?

Да, и то съвсем пресни примери. През 2009-та година в Австралия Люис Хамилтън беше изкачен от 4-та на 3-та позиция, след като стана ясно, че пилотът на Тойота Ярно Трули го е изпреварил при кола са сигурност.

Доказателствата за това обаче излязоха няколко дни след края на Гран при-то, но това не попречи на ФИА да започне разследване.

В крайна сметка от централата прецениха, че спортният директор на МакЛарън Дейв Раян и целият екип са "претоварили" и "атакували агресивно" с доказателства в желанието си да стане на тяхното. И така Хамилтън беше изключен изобщо от резултатите в Гран при на Австралия.

Какво ще стане, ако Фетел бъде признат за виновен?

На Фетел ще бъде присъдено наказание от порядъка на преминаване през линията на боксовете.

Което означава?

Означава, че към времето му в състезанието ще бъдат прибавени 20 секунди.

И какво ще последва от това?

Автоматично Фетел ще бъде понижен от 6-то до 8-мо място, точно зад (какво съвпадение) Жан-Ерик Верн.

Какво значение ще има това за шампионата?

В такъв случай Фетел ще прибави 4, а не 8 точки към актива си от Гран при на Бразилия, което ще означава, че Фернандо Алонсо ще бъде провъзгласен за шампион през 2012 с точно 1 пункт повече.

Какъв е коментарът на Ред Бул?

Няма такъв за момента.

А на ФИА?

И централата засега мълчи, но със сигурност ще има продължение по случая...

Водещи

Най-четени