Ще устроят ли Испания и Хърватия капан на Италия? 18.06 | 12:41

Резултатно равенство между Испания и Хърватия ще изхвърли Италия дори и при победа над Ейре

От Краси Киров

Днес ще се изиграят последните два мача от група C на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна.

Тази вечер ще стане ясно дали някои от последните два световни шампиона ще отпадне в груповата фаза на турнира. Италия и Испания може и да се класират напред, но трябва да спечелят своите мачове.

Испания излиза в много интересен мач срещу отбора на Хърватия. Двата тима водят в класирането с по 4 точки. В другия мач Италия ще търси първа победа на шампионата срещу непретенциозния тим на Ирландия.

Италия е пред угрозата от отпадане в груповата фаза. Това ще се случи ако италианците не успеят да победят Ейре, но има вариант "адзурите" да се приберат в Италия и при победа над Ирландия.

Това е възможно само ако срещата между Испания и Хърватия завърши при резултат 2:2 или равенство с по-голям резултат. Тогава нищо няма да може да помогне на Италия. Ситуацията в групата изглежда много подобна на тази от Евро 2004. Тогава България бе в една група с Италия, Швеция и Дания. В последния мач от групата на Швеция и Дания им трябваше реми 2:2, за да се класират и двата тима.

Това се случи, въпреки заканите на УЕФА да следи за симулативна игра. В другия мач България поведе на Италия с гол на Мартин Петров, но "адзурите" обърнаха и стигнаха до победа с гол в продължението на мача дело на Антонио Касано, но така или иначе този мач нямаше никакво значение за класирането.

Затова от лагера на италианците веднага се опитаха да нажежат обстановката при хърватите. От своя страна Дарио Сърна отвърна, че в момента италианците са отбора, който има проблеми с "черно тото" и да си гледат техния двор.

Славен Билич заяви на пресконференцията, че Хърватия няма да играе за резултатно реми, а ще търси победата над световния шампион. "Мисля, че Испания има две лица и ги показва на това Европейски. Няма да е лесно защото те са най-добрия отбор в света за последните 4-5 години. Ние обаче играем най-добре срещу фаворитите."

Треньорът на Испания Висенте Дел Боске, пък подчерта, че всичко може да се случи. Дел Боске натърти на това, че фаворитите не винаги печелят, както това се случи на полуфиналите в Шампионската лига и в Група А на Евро 2012, където всички смятаха Полша и Русия за сигурни участници в ¼ финалите.

В лагерите на Испания и Хърватия няма проблеми с контузени футболисти, като двата тима ще разчитат на най-доброто. Дел Боске направи най-добрата смяна в мача с Ейре, като пусна титуляр Фернандо Торес, който му се отблагодари с два гола. Славен Билич пък със сигурност ще разчита Марио Маднжукич, който се превръща в звезда на националния отбор след като отбеляза три гола до момента на Евро 2012.

В отбора на Ейре може би всички ще си припомнят мача точно преди 18 години между отборите на Италия и Ирландия на Световното първенство в САЩ. Тогава Ирландия бие с 1:0, с което прекъсва серията си от 6 загуби от "адзурите".Срещата се игра на същата дата - 18 юни 1994 година.

Най-големият коз на Ейре е техния мениджър Джовани Трапатони. Той е легенда в италианския футбол, като футболист и като треньор. Той най-добре знае как да спре италианците.

Треньорът на "скуадра адзура" Чезаре Прандели сподели, че може да промени схемата за мача с Ейре и да заложи на четирима защитници. В първите два мача Италия игра с трима в защита, като Даниеле Де Роси бе централен защитник. Прандели може да включи възстановения Андреа Бардзали или левия защитник на Палермо Федерико Балдзарети. Другият въпрос към Прандели е дали ще пусне Марио Балотели титуляр или ще заложи на Антонио Ди Натале.

Водещи

Най-четени