Ювентус идва в Бургас през 2015? 20.11 | 15:00

Снощи в Брюксел официално обявиха Бургас за Европейски град на спорта през 2015 година

От iNews.bg

Италианският футболен гранд Ювентус може да гостува на Бургас през 2015 година, обяви кметът на морския град Димитър Николов на официалната си страница във Фейсбук, като обясни, че предложението дошло от градоначалника на Торино Пиеро Фасино.

Не става ясно обаче дали Юве ще дойде с първия си отбор или с младежите, а е много вероятно и с няколко отбора от школата.

"Запознах се с кметовете на Торино и Прага. Поканих ги в Бургас на заключителните събития от програмата ни за "Европейски град на спорта 2015". Италианският колега Пиеро Фасино ми се усмихна и казва: "Ще дойда с Ювентус". Шега ли е, не е ли - ще разберем догодина, пише в профила си кметът Николов.

"Впечатлен съм и от кмета на Прага - Томаш Худечек. Изключително млад, на 36 години, енергичен. Ще се чуем пак за някой общ проект".

Снощи в Брюксел официално обявиха Бургас за Европейски град на спорта през 2015 година. Това се случи по време на големия годишен форум на ACES Europe - Асоциация на европейските столици и градове на спорта, която работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия.

Кметът Димитър Николов получи наградата от Джан Франческо Лупатели - президент на ACES Europe. Заедно с него на церемонията присъства бургазлийката Ивелина Василева - министър на околната среда и водите, която е там, за да търси допълнителни средства за България от европейските фондове.

"Избирането на Бургас ни стимулира да продължим да инвестираме в спорта, защото това е инвестиция в здравето на бургазлии. Искаме да повишим физическата активност при всички възрасти, но важен акцент за нас е работата с учениците и хората с увреждания", каза кметът Николов.

Следващата 2015-та ще е най-наситената със спортни събития година в историята на Бургас. Повечето от тях ще са за любители, но вече се знае и за няколко големи майсторски турнира: Европейско първенство по футбол за младежи до 17 г., Европейско първенство по ветроходство, Европейско първенство по триатлон, Балкански параолимпийски шампионат за хора с увреждания.

Тези и всички останали състезания ще се проведат под егидата на ACES и с мотото: "Бургас- европейски град на спорта".

Водещи