Ювентус прекъсна забележителната серия на Милан 21.04 | 23:40

"Бианконерите" крачат към титлата, след като днес спечелиха с 1:0 дербито в Торино

От iNews.bg

Шампионът на Италия Ювентус направи нова крачка към своята 29-а титла на Италия, след като тази вечер "бианконерите" победиха с 1:0 гостуващия Милан в голямото дерби на 33-ия кръг.

Артуро Видал от дузпа донесе успеха на Юве, като по този начин торинци събраха актив от 77 точки и разполагат с 11 повече пред втория Наполи, доближавайки се все повече до златните медали. Милан от своя страна остава на 3-о място с 59 пункта, но съм само точка преднина пред четвъртия Фиорентина.

Така Ювентус сложи край на великолепната серия от 14 поредни мача без загуба на "росонерите" в Серия А. За последно отборът на Макс Алегри бе загубил през месец декември 2012 година, когато отстъпи на Рома на "Стадио Олимпико".

Ювентус пък затвърди доминацията си в Серия А с шести пореден успех, който бе и общо 24-и за "старата госпожа" от началото на сезона.

Като цяло днешното дерби на "Ювентус Стейдиъм" не бе сред най-атрактивните между двата тима, като освен многото голове, липсваха и чистите шансове за отбелязване на такива.

Треньорът на домакините Антонио Конте отново заложи на схема 3-5-1-1, като Мирко Вучинич действаше изнесен напред, докато Клаудио Маркизио оперираше в близост до него. Андреа Пирло, Пол Погба и Артуро Видал стартираха в средата на терена, а Квадво Асамоа и Стефан Лихтщайнер действаха по двата фланга. Фабио Куалярела и Алесандро Матри останаха на резервната скамейка.

Масимилиано Алегри спази обещанието си и върна Стефан Ел Шарави сред титулярите, а в отсъствието на наказания Марио Балотели, атаката на Милан бе оглавена от Джампаоло Пацини. Робиньо също попадна сред стартовите единадесет, докато Масимо Амброзини, Кевин-Принс Боатенг и Рикардо Монтоливо действаха в полузащита.

През първата част битката в Торино преобладаваше, докато чистите шансове за гол почти липсваха. В началните минути гостите опитаха няколко атаки към Буфон, които обаче завършиха с неефективни опити за изстрел.

В 8' обаче събитията се пренесоха пред вратата на "росонерите", а Кристиян Абиати трябваше да спасява вратата си. Андреа Пирло опита изстрел от пряк-свободен удар, като топката се отклони коварно в стената от играчи. Абиати обаче реагира и успя да спре полета на топката, но правейки го с цената на контузия. Минути по-късно стражът напусна игра, бивайки заменен от Марко Амелия.

Двубоят на "Ювентус Стейдиъм" продължо да се развива равностойно, макар и домакините да имаха леко превъзходство на моменти. В 28' Пирло отново пробва късмета си от статично положение, но този път за Амелия бе далеч по-лесно да улови.

На почивката наставникът на гостите Масимилиано Алегри бе принуден да извърши втора принудителна смяна, а Масимо Амброзини отстъпи мястото си на Съли Мунтари. Втората част започна с шанс за Юве, но Джорджо Киелини стреля в аут с глава.

Шампионите стартираха по-силно втората част, натискайки своя съперник. В 48' Маркизио опита да прониже Амелия, но резервният страж на Милан спаси.

В 57' обаче именно Амелия сбърка, поваляйки Асамоа в наказателното поле и предизвиквайки дузпа в полза на домакините. Зад топката застана Артуро Видал, който стреля неспасяемо в горния десен ъгъл, извеждайки Ювентус напред в резултата - 1:0.

Вместо обаче да погледнат към вратата на Буфон и да потърсят изравняването, играчите на Милан останаха твърде пасивни в предни позиции. В 68' Юве дори можеше да удвои аванса си, но "росонерите" се отърваха. Чудесна атака на Ювентус, започнала от Пирло, преминала през Погба и завършена от Вучинич, бе блокирана от Филип Мексес, чиято намеса спаси вратата на миланци.

В 71' Масимилиано Алегри потърси промяна на статуквото, използвайки последната си смяна и вкарвайки в игра Боян Къркич. Този ход на Алегри обаче не сполучи, като и испанският нападател не успя да помогне на "росонерите" за нещо повече в двубоя.

Милан опита да наложи натиск в последните десет минути на дербито, но играчите на Алегри отново демонстрираха немощ в предни позиции. Атаките на "росонерите" удряха на камък, а бранителите на Ювентус се справяха безпроблемно с акциите на Милан, изчаквайки последния съдийски сигнал.