Южна Корея иска нов договор с Формула 1 18.10 | 17:06

Организаторите на Гран при на Корея искат среща с Бърни Екълстоун за намаляване на разходите по организиране на старт от Формула 1

От Краси Киров

Организаторите на Гран при на Корея ще потърсят помощта на Бърни Екълстоун, имайки силно желание за предоговаряне на контракта за организиране на старт от Формула 1. Нещо, изглеждащо наложително, ако азиатската страна иска да запази мястото си в календара.

Около бъдещето на състезанието започват да възникват все повече въпросителни, след като и промоутърът Вон-Хва Парк призна, че мероприятието изпитва сериозни финансови затруднения. Особено и след като настоящите условия по контракта са били договорени във времето, когато той все още не е бил на поста.

Новото правителство в провинция Южна Джеола от своя страна пое политика по намаляване на разходите, което също затруднява максимално финансирането на Гран при. Според Парк, най-големият шанс за оцеляването на старта е в съществено намаляване на неговите разходи, включително и таксата за домакинство.

Според медии в страната, състезанието в Южна Корея излиза около 52 милиона паунда на организаторите, което включва 35 милиона такса за домакинство и телевизионни права. Настоящият договор на Южна Корея с Формула 1 изтича през 2016, като в него е заложена и клауза за 10% увеличение на таксата по време на неговото времетраене.

Имайки предвид, че приходите от продажба на билети се изчисляват на около "едва" 16 милиона лири, Гран при на Корея видимо функционира на загуба. Нещо, което евентуално може да бъде променено при оказване на помощ от страна на правителството.

И въпреки, че все повече се говори за предстоящо абдикиране на Южна Корея от календара на Формула 1, Вон-Хва Парк изрази амбиция да спаси състезанието.

"Опитваме с всички сили, но имаме нужда от съдействието на Бърни Екълстоун. Определено имаме желание да продължим, защото това е голямо събитие за нас. Дори и при положение, че регистрираме загуби", довери Парк.

"Искаме да дадем нещо значимо на този регион. Желанието ни е да стимулираме икономиката на провинцията, да разсрастнем имиджа й пред света и да променик фермерския й облик".

Попитан каква би била ситуацията, ако Бърни Екълстоун не откликне на молбите за преразглеждане на условията, Парк отговори: "Все още е твърде рано да говорим за това".

Водещи

Най-четени