Юсейн Болт защити титлата си на 100 метра с нов олимпийски рекорд 06.08 | 01:18

Среброто остана за Йохан Блейк, а с бронза се окичи Джъстин Гатлин

От Мариян Найденов

Ямайската сензация в спринта Юсейн Болт защити олимпийската си титла в бягането на 100 метра по впечатляващ начин, след като постави нов олимпийски рекорд.

Той измина дистанцията за 9.63 секунди, кoeто е второто най-бързо време в историята след собствения му световен рекорд от 9.58 сек. Предишното най-добро постижение на Олимпийски игри отново бе негово - 9.69 сек., поставено на Игрите в Пекин 2008.

Бягането на Болт за 9.58 секунди на финала на Световното първенство през 2009 година остава непобеден рекорд, но стартът на Олимпиадата в Лондон ще бъде запомнен с преодоляването на сериозен дефицит при старта от страна на ямайския спринтьор. Той започна с лоша стартова реакция, но след това доказа защо е номер 1 в спринтовите дистанции, задминавайки с лекота основните си съперници.

Световният шампион от Дегу 2011 Йохан Блейк изравни личното си постижение и спечели сребърния медал за Ямайка, след като завърши бягането за 9.75 секунди, докато олимпийският шампион от 2004 година Джъстин Гатлин взе бронза с време 9.79 секунди.

Четвърти остана американецът Тайсън Гей, който финишира с най-добро лично постижение за сезона от 9.80 сек. Сънародникът му Райън Бейли пък изравни личния си рекорд от 9.88 сек. за петото място. 

Европейският шампион Чуранди Мартина (Холандия) финишира шести с 9.94 сек., Ричард Томпсън (Тринидад и Тобаго) зае седмото място с 9.98 сек., а на последната осма позиция остана Асафа Пауъл (Ямайка), който получи контузия 20-ина метра преди финала и завърши за 11.99 сек.

Водещи

Най-четени