Ясен Савов е новият европейски шампион по парапланеризъм 16.09 | 15:17

Българинът надделя сред 150 състезатели от всички европейски страни

От Мариян Найденов

В Сент Андре ле з'Алп (Франция) се състоя 12-ият европейски шампионат по парапланеризъм, дисциплина "крос кънтри" (свободни прелети по маршрут). Състезанието се проведе в продължение на 13 дни, с 6 прелетни задачи.

Новият европейски шампион е българинът Ясен Савов с крило "Озон Ензо". Това съобщи за Агенция "Фокус" Еленко Божков, член на Управителния съвет на федерацията "Български Национален Аероклуб". Ясен Савов е следван от испанеца Ксеви Боне и англичанина Ръсел Огден. В състезанието участваха 150 състезатели от всички европейски страни.

"Поради липса на финанси, нашият национален отбор се състоеше вместо от четирима, от двама души. Останалите отбори са с много повече състезатели", каза Божков.

По думите му - дисциплината е много специфична, изисква високо спортно майсторство, издръжливост, специална тактика и познания по метеорология, по-точно – по локална микрометеорология, а полетите често продължават над шест часа.

"Да успееш на такова състезание, е огромно предизвикателство и голямо постижение, особено да станеш европейски шампион. Това е една дисциплина, в която пилотите са изключителни майстори в летенето, намирането на възходящи термични течения", добави той.

Догодина България е домакин на световното първенство по парапланеризъм в Сопот.

Водещи

Най-четени