Строят водопроводни мрежи с пари по ПРСР 19.12 | 12:13

Още 44 проекта бяха одобрени по програмата

От Десислава Маданска

Още 44 проекта по Програмата за развитие на селските райони са одобрени, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Предложенията са по мерките "Модернизиране на земеделските стопанства, "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”, "Насърчаване на туристическите дейности”, "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони", "Обновяване и развитие на населените места". Те ще бъдат финансирани с 55,2 млн. лв.

Единият от проектите е за реконструкция на помещения за отглеждане на прасета, другият предвижда създаване на 43 дка насаждения от череши, а трети е за купуване на земеделска техника, капково напояване и сондажен кладенец за отглеждането на 238 дка бадеми.

Сред одобрените предложения е и общински проект за реконструкция и изграждане на съоръжения за гасене на пожари на стойност над 290 000 лв.

Две инвестиционни предложения на сдружения и четири на общини ще бъдат подкрепени с 2,1 млн. лв. Те предвиждат създаване на постоянна изложба на местно етнографско и културно наследство, изграждането на спортни пътеки и спортно-туристически атракции, реконструкция на еко пътеки, купуването на сцена и оборудване към нея.

Други 25 проекта ще получат над 47 млн. лв. Повечето от тях са общински и предвиждат изграждане и реконструкция на водопроводни мрежи и пречиствателни станции за отпадни води. С друга част от средствата читалища ще обновят материалната си база и ще създадат културни мобилни центрове.

С пари по програмата ще бъдат финансирани и инвестициите на две сдружения с нестопанска цел в изграждане на център за предоставяне на информационни и комуникационни услуги и в младежки център.

Подкрепени са и седем проекта за реконструкция и модернизация на читалища и един за ремонт на църквата "Св. Вмчк.Теодор Тирон" в гр. Летница. Те ще получат 5,1 млн. лв.

Водещи

Най-четени