Съветват Гърция да напусне еврозоната 08.12 | 12:51

Само така страната ще си върне конкурентоспособността, смята експерт

От Любомир Тасев

Излизането на Гърция от еврозоната е единственото решение за нейната икономика.

Такова мнение е изказал Нуриел Рубини, професор по икономика в Нюйоркския университет и консултант към Конгреса на САЩ, по време на закрит бизнес форум в Атина с участието на високопоставени представители на деловите и банкови среди, съобщава в. "Вима".

Известният икономически експерт, който стана известен с прогнозата си за световната кредитна криза през 2008 г., смята, че колкото и правилно да бъде извършена бюджетната хармонизация в Гърция, страната няма да реши големия проблем с огромния си държавен дълг.

"Напротив, дългът изостря този проблем, тъй като вреди на растежа. Налагането на данъци води до рецесия и поставя страната в капана на високия дълг," изтъкнал професорът.

Нуриел Рубини е на мнение, че единственото решение, за да може Гърция да възвърне част от загубената си конкурентоспособност, е да девалвира своята валута. А това може да стане само, ако Атина излезе от европейския валутен съюз и се завърне към драхмата, казал още видният икономист.

Междувременно стана ясно, че че Гърция ще получи удължаване на срока за погасяване на заемите в размер на 110 млрд. евро, предоставени й от ЕС и МВФ за излизане от дълговата криза.

Това каза еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, който в четвъртък ще пристигне в Атина за разговори с политическото ръководство на Гърция.

Оли Рен ще се срещне с премиера Георгиос Папандреу и с лидера на опозиционната партия Нова демокрация Андонис Самарас.

Водещи

Най-четени