Телефоните ни поумняват, но ние оглупяваме 18.11 | 13:25

След 4 г. джаджите сами ще пазаруват и ще се извиняват заради нас

От Антония Михайлова

Експерти в цифровия отрасъл продължават да ни предричат незавидно бъдеще. Този път стана ясно, че след четири години смартфоните ще ни надминат по интелект.

Например те ще могат да предсказват следващите ни действия, се казва в аналитичен доклад на Gartner.

Вицепрезидентът на компанията Каролина Миланези пояснява, че смартфоните ще станат по-умни от хората, тъй като ще притежават голямо количество знания. Впрочем, отбелязва изследователката, за това ще бъде необходимо съгласието на потребителя на устройството за съхраняване и обработване на информацията в така наречените облачни хранилища на данни.

Смартфоните обаче ще вземат контрол над живота ни постепенно – като започнат с автоматичното съставяне на списък от цели за деня, отговор на електронната поща, анализ на ситуацията със задръстванията и изпращане на поздравления за празниците на приятели, джаджите ще преминат към решаването на по-сложни задачи. Например като види, че закъсняваме за среща, смартфонът сам ще изпраща необходимото писмо с извинение.

Мобилното устройство ще бъде способно, освен всичко останало, самостоятелно да прави покупки. То ще получава необходимата за своите действия информация от календара, от различни датчици въз основата на анализ на местоположението на притежателя си.

"Към 2017 г. смартфоните ще са по-умни от вас", заключава Миланези.

Лекарите, за разлика от аналитиците на Gartner, не изпитват оптимизъм по този повод. Както твърдят медиците, постоянното използване на смартфони ще се отрази на здравето и на първо място – на зрението. Освен това ще се появят проблеми със стойката, болки във врата и раменете.

Претенции към смартфоните имат и дерматолозите. Според тях постоянното използване на устройствата ще доведе до изменение във формата на брадичката и ще възнагради човека с увиснали бузи.

Водещи

Най-четени