"Ал Кайда" обяви "електронен джихад" на САЩ 23.05 | 11:23

Имаме нужда от ново законодателство, казват от Сената

От Ивайло Ачев

Най-популярната в света терористична групировка "Ал Кайда" реши да смени тактиката във войната си срещу САЩ и да атакува Съединените щати по електронен път.

В специално видео един от лидерите на групировката призовава последователите на "Ал Кайда" да започнат "джихад по електронен път" срещу САЩ. С призива се иска от спящи клетки на организацията да предприемат кибер атаки срещу правителствени сайтове и мрежи, както и срещу мрежи, с които се управлява критична инфраструктура.

Записът на терористите е в ръцете на ФБР, както и на Комисията по вътрешна сигурност към Сената. ФБР всъщност знаели за промяната на стратегията на "Ал Кайда" още от миналата година.

Според службите за сигурност в САЩ опасността е реална, тъй като терористите много по-лесно могат да привлекат на своя страна опитни хакери, отколкото например да си осигурят материал за създаване на ядрено оръжие. Има и данни, че Иран е готов да подпомага опитите на "Ал Кайда" да атакува САЩ по електронен път.

Опасенията от "Ал Кайда" са достатъчно големи, тъй като председателят на Комисията по вътрешна сигурност към Сената Джо Либерман поиска да бъде изготвено ново законодателство за електронните услуги, което да позволи адекватна защита от терористични заплахи.

Водещи

Най-четени