„Вояджър 1“ достигна до „космическото чистилище“ 06.12 | 14:47

Изстреляната през 1977 г. сонда скоро ще ни каже какво точно има в междузвездното пространство

От Георги Георгиев

Сондата "Вояджър 1" на НАСА е навлязла в нов регион между Слънчевата система и междузвездното пространство, съобщават от Американската космическа агенция.

Данните, получени от апарата през последната година, показват, че новият регион е вид космическо чистилище. В него вятърът от заредени частици, излъчвани от Слънцето, се успокояват, което води до натрупване на магнитно поле и до изтичане на частиците с по-високи енергии в междузвездното пространство.

"Вояджър 1" ни "казва", че в момента се намира в район на застой в най-външния слой на "мехура", опасващ Слънчевата система", обяснява Ед Стоун - учен, работещ по проекта, от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. "Скоро ще разберем какво точно представлява междузвездното пространство."

Въпреки че "Вояджър 1" се намира на около 18 млрд. км от Слънцето, той все още не е навлязъл в междузвездното пространство. Последите данни показват, че посоката на магнитните линии не са се променили, което означава, че сондата е все още в хелиосферата – мехура от заредени частици, които се излъчват от Слънцето. Откритията са направени от качените на борда на сондата детектори за енергийно заредени частици, космически лъчи и магнитни полета.

Данните не показват кога точно "Вояджър 1" ще прекоси ръба на слънчевата атмосфера, но учените предполагат, че това може да се случи в следващите месеци до няколко години.

През април 2010 г. специалистите от НАСА заявиха, че апаратът е навлязъл в нов регион, в който скоростта на слънчевия вятър е спаднала до нулата. Така в момента "Вояджър 1" "плува" в регион на пълно безветрие. На Земята аналогът би бил т.нар. "конски ширини" в Атлантика, в които безветрието продължава през цялата година.

Освен това учените наблюдават усилване на магнитните полета в този регион, както и намаляването на интензитета на енергийните частици, които изтичат в междузвездното пространство. Тяхното количество е намаляло на половина в сравнение с мястото, на което сондата се е намирала преди пет години.

По същото време "Вояджър 1" отчита стократно увеличение в количеството високоенергийни електрони, навлизащи в Слънчевата система. Това е още една индикация, че сондата наближава границата, деляща ни от междузвездното пространство.

Апаратите "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са изстреляни през далечната вече 1977 г. и оттогава продължават да функционират нормално. В момента "Вояджър 2" се намира на 15 млрд. км от Слънцето.

Водещи

Най-четени