„Индевър“ полита на 16 май 10.05 | 17:40

Повредите в електрическата система на совалката са отстранени

От Георги Георгиев

След неколкократно отлагане по технически причини НАСА обяви 16 май за датата на втория опит за изстрелване на совалката "Индевър", съобщава Ройтерс.

Последната 25-та мисия на най-новата совалка в американския космически флот предвижда доставката на скъпа апаратура за физични експерименти и на резервни части на борда на Международната космическа станция (МКС).

Полетът на 29 април тази година бе отложен само четири часа преди старта, когато специалистите откриха сериозна повреда нагревател бордовата електрическата система. Въпросният нагревател предпазва горивото в резервоара на совалката от замръзване и възможното му взривяване в открития космос.

Инженерите проследили проблема и открили, че той се крие в електрическа превключвателна кутия, която в последствие бе подменена. Заедно с нея техниците подмениха и захранващия кабел за да избегнат евентуално късо съединение извън устройството.

Поправката включваше и повторното тестване и на други жизненоважни системи на совалката, чието захранване идва от въпросната кутия в т.ч. животоподдържащата система, контрола върху вътрешната среда и задвижващият механизъм на соплата на двигателите на "Индевър".

На борда си Идевър ще носи Алфа магнитен спектрометър, струващ два милиарда долара, който ще анализира високоенергийните космически лъчи за наличието на тъмна материя, антиматерия и други екзотични феномени в тях.

Совалката ще се управлява от шестчленен екипаж, който ще прекара 16 дни в орбита и ще помогне на МКС да се подготви за работа след като совалките се "пенсионират".

С изстрелването на "Индевър" а след това и на "Атлантис" НАСА приключва емблематичната си 30-годишна си програма.

По план се предвижда последното изстрелване на совалката "Атлантис" да се състои на 28 юни. Най-вероятно обаче и този старт ще бъде отложен с около две седмици, съобщиха от НАСА.

Водещи

Най-четени