14 хиляди километра оптичната линия свързва Европа и Африка 07.04 | 20:36

Засега под 10% от африканците използват глобалната мрежа

От Елена Коцева

Дълга цели 14 хиляди километра оптичната линия "Кабелна система Западна Африка" (WACS) ще свърже Европа и Африка с интернет.

Нов подводен телекомуникационен кабел щe бъде положен между Европа и Африка този месец, като това ще бъде най-големият "информационен тръбопровод" на континента до момента, съобщи АФП.

Връзката трябва да достигне Кейптаун по план на 18 април. Благодарение на WACS интернет доставчиците от Африка ще се свържат с европейските сървъри, отприщвайки връзката на местните с глобалната мрежа.

Кабелът тръгва от Лондон и ще се свързва с 15 точки по западното крайбрежие на "черния" континент. Целият проект е на стойност 650 милиона долара и засега е най-големият от серия подводни кабели, които доставят интернет в Африка.

Капацитетът на оптичния кабелен интернет в Африка се е умножил близо 300 пъти от 2009 година насам и ще нарасне с още 23% след пускането на WACS в употреба. И все пак, засега мнозинството от ползващите глобалната мрежа африканци разчитат на бавната сателитна връзка.

Все още едва 9.6% от хората в Африка използват интернет, докато в Европа, например, те са 65% от населението.

Водещи

Най-четени