2011 г. - слаба година за световния PC пазар 13.01 | 19:03

Според анализатори само доставките на персонални компютри в САЩ са намалели за първи път от десет години

От Георги Георгиев

Световният пазар на персонални компютри изживява сериозна рецесия. Това показват данните, публикувани от изследователската компания IDC в сряда (11 януари). Анализаторите отчитат, че за първи път от десетилетие насам доставките на PC-та в САЩ са намалели на годишна база, информира DigitalTrends.com.

През изминалата година американският пазар на PC-та е отбелязал втората най-лоша година в историята си. Доставките през 2011 г. са спаднали с 4,9% в сравнение с предишната година.

Сред основните причина за слабата година са икономическата криза, проблемите с доставките на твърди дискове (HDDs) по време на наводненията в Тайланд в края на миналата година, както и на сериозната конкурeнция от страна на мобилните устройства, като смартфони и таблети.

Въпреки спада в търсенето през 2011 г. ръководителят на проучванията в IDC Дейвид Дауд е оптимист и очаква през тази година пазарът да се оттласне от дъното.

"Пазарът очаква нови продукти и технологии, които да доведат до нов икономически цикъл, който ще започне през третото тримесечие на годината, като позитивната тенденция ще се възвърне в средата на периода", заяви Дауд в прессъобщение на компанията.

По отношение на световните доставки положението не е по-различно от това на американския пазар. За четвъртото тримесечие на изминалата година по света са били продадени общо 92,7 млн. компютъра, което е спад с 0,2% в сравнение със същия период година по-рано.

Лорън Ловерде от IDC обаче коментира, че Европа и страните от Азиатско-тихоокеанския регион всъщност се представят по-добре от очакваното, отбелязвайки подобрени резултати на ключови пазари.

"Въпреки това индустрията трябва да се представи с някои основни проблеми през 2012 г., като възстановяване на HDD доставките, успешното преминаване към Windows 8 и еволюцията на PC дизайна, който да им позволи да станат по-мобилни", смята Ловерде.

Водещи

Най-четени