3,6 трлн. долара ще бъдат похарчени тази година за ИТ 11.07 | 18:08

Инвестира се най-вече в съхранението на данни, облачния компютинг и телекомуникациите

От Георги Георгиев

ИТ анализаторите от Gartner са пресметнали, че светът ще похарчи колосалната сума от близо 3,6 трилиона долара за информационни технологии, въпреки икономическата криза, пише AFP.

От тези прогнози излиза, че индустрията ще вложи малко повече, отколкото експертите очакваха до момента, като в крайна сметка общите разходи ще превишат с около 3% тези от миналата година.

"Макар че предизвикателствата пред глобалния икономически ръст продължават да съществуват – кризата в eврозоната, по-слабото възстановяване на САЩ и забавянето на китайската икономика, перспективите пред ИТ сектора поне изглеждат стабилизирани", коментира вицепрезидентът на Gartner Ричард Гордън.

"За последното тримесечие се наблюдават малко промени в увереността на бизнеса, както и в отношението на потребителите, така че в краткосрочен период изгледите са разходите в ИТ сектора да се правят с повишено внимание", допълва Гордън.

За изминалия период най-обнадеждаващи са били инвестициите в инфраструктурата за съхранение на данни, облачен компютинг и хостинг услуги и телекомуникационно оборудване.

Изследването Gartner сочи още, че компаниите по света ще изхарчат близо 1,7 трилиона долара за телекомуникационни услуги и 377 млрд. долара за оборудване в сектора. Това е ръст от съответно 1,4 и 10,8% в сравнение с разходите от миналата година.

Експертите очакват разходите при облачните услуги да отбележат скок и от 91 млрд. долара от миналата година до 207 млрд. през 2016 г.

Водещи

Най-четени