3 компании в битка за цифровизацията 15.01 | 11:13

В конкурса за изграждане на цифрова телевизионна мрежа участие е заявил и "Булсатком"

От Кремена Бедерева

Три компании заявиха намерения за участие в предстоящия конкурс за изграждане на цифрова телевизионна мрежа в България, съобщиха от пресцентъра на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

От 1 септември 2013 г. ще бъде въведена цифровизацията у нас.

Една от компаниите, заявила участие, е "Булсатком", около която напоследък се разрази спор. bTV Mеdia Group спря сигнал към оператора, като споровете все още продължават. След това и сигналът на Tv7 и Super 7 бe преустановен.

Спорът между "Булсатком” и медиите от групите на bTV и Тv7 се разгоря преди Коледа, след като от телевизиите обвиниха оператора, че крие броя на абонатите си и така ги ощетява. Очаква се от Tv7 да внесат жалба в ГДБОП и прокуратурата срещу "Булсатком”.

От КРС пък обявиха днес, че със свое решение № 2221 от 19 декември 2012 г. провежда конкурс за издаване на едно разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват.

В определения срок – до 17.30 ч. на 10 януари 2013 г., своите заявления в КРС подадоха компаниите "ДИ ВИ БИ ТИ” АД, "БУЛСАТКОМ” АД и "ДИНАМИКС” ЕООД. Под внимание ще бъдат взети и намеренията, които постъпят в комисията по пощата и носят клеймо от дата до 10 януари 2013 г.

Предвид заявения интерес и поради факта, че кандидатите са повече от един, предстои КРС да вземе решение за обявяване на конкурсна процедура. В бъдещия конкурс могат да участват и компании, които не са заявили изрично намеренията си пред регулатора.

Информационната кампания за въвеждането на цифровата телевизия пък стартира официално от 21 декември 2012 г., като това е първият етап. Вторият етап ще започне веднага след това и той ще е напомнящ - в него ще функционират, както цифровият, така и аналоговият сигнал. Третият етап ще бъде самото въвеждане на цифровизацията от 1 септември 2013 г. Това е й крайният срок за изключване на аналоговия сигнал.

Водещи

Най-четени