3D принтер на колела сам кърпи улици 07.02 | 16:32

Харвардски учени създадоха прототип на робот, който запълва дупките

От iNews.bg

В бъдеще за ремонтирането на дупките по улици, пътища и магистрали няма да са необходими хора. Това ще правят роботи. Учени от Харвардския университет са създали 3D принтер на колела, който може сам да запълва дупките, съобщава БНР, цитирайки американски технологични издания. 

Засега прототипът трудно би се справил обаче с повечето пътища у нас, тъй като спокойно би могъл да заседне в някоя от ямите. За съжаление той не е много голям и отстъпва по размери на значителна част от дупките по нашите пътища. Устройството е дълго едва 65 сантиметра. До известна степен AddiBot прилича на малък автомобил, но реално представлява безжичен триизмерен принтер на колела. 

Проектът е лансиран още преди две години. Първо са създадени прототипи на мобилни двуизмерни принтери, т.е. мобилни мастиленоструйни принтери. По-късно се е преминало към следващ етап, свързан с апарат, който е монтиран върху безжичен мобилен робот и може да впръсква ледена вода в дупки и цепнатини в ледена покривка.

AddiBot е бил снабден със система, която позволява температурата на водата да се поддържа малко по-висока от тази на замръзването (0 градуса по Целзий). Така водата остава в течно състояние. Принтерът инжектира вода, която замръзва почти незабавно - за 700 милисекунди, след допира си до леда.

По-късно обаче учените са открили възможност AddiBot да започне да запълва дупки не с вода, а с асфалт. За целта са били направени тестове, които са доказали, че в резервоара си 3D принтерът може да пренася не вода, а асфалт.

Създателите на робота явно имат намерение изобретението им някой ден да достигне и пазара. Създаването на протитипа е довело и до основаването на нова компания - Addibots.

Водещи

Най-четени