AMD най-накрая пусна 32-нанометрови чипове 08.04 | 15:29

AMD се опитва да догони преките си конкуренти от Intel, които вече се готвят за следващия скок към 22-нанометровите чипове

От Георги Георгиев

В началото на седмицата производителят на чипове AMD обяви, че първите лаптопи и персонални компютри с 32-наномоетрови чипове от серия А ще се появят на пазара през това тримесечие.

Така с процесорите Llano компанията за първи път преминава от 45 към 32-нанометровата технология за мейнстрийм компютърните чипове, пише британският Computer World.

Intel премина към тази технология още в началото на миналата година в своето семейство от чипове с архитектура Westmere, в която влизат моделите Core i3, i5 и i7. По онова време специалистите очакваха AMD да пуснат своите разработки в средата на годината, но технически проблеми отложиха месеца старта, което значително предимство на на Intel.

Според представители на АMD пускането на Llano късен, но не прекалено. Те са успели да се справят с голяма част от първоначалните проблеми и се надяват да постигнат необходимия пазарен дял.

Според анализатора в Pund-IT Чарлз Кинг, новата серия 32-нанометрови процесори на АМD не е това, което трябва да бъде. Макар и базирана на съвременна технология, серията ще бъде ориентирана към потребителските приложенията от ниския ценови клас, тъй като не притежава качествата да оспорва лидерското място на Intel на пазара.

Въпреки това Кинг смята , че AMD са свършили добра работа като са "гарнирали" основното CPU "ястие" с модерната "GMU” подправка.

"Приемете Llano за Big Mac, поръсен с настъргани трюфели. Intel от друга страна са успели да смесят съставките така, че чиповете им са наистина превъзходно "ястие", коментира Кинг.

Най-големият тест за AMD ще бъде когато бъдат представени 32-нанометровите чипове за високия клас персонални компютри. Според Джим Макгрегър, анализатор в In-Stat, AMD няма време за губене, тъй като в момента Intel се подготвя за следващия си технологичен скок.

"AMD е с едно поколение назад тъй като Intel вече се готви да представи чипове с 22-нанометрова технология. Затова AMD трябва наистина да побързат, ако искат да останат в играта, обобщава анализаторът.



Водещи

Най-четени