AOL купува GoViral за 97 млн. долара 01.02 | 09:32

Съоснователите на компанията за онлайн съдържание ще приберат по около 16 млн. долара

От Нели Минчева

Европейското подразделение на AOL придоби мрежата за онлайн разпространение на видео GoViral за 96,7 млн. долара, съобщава вестник Guardian.

Сделката ще донесе по около 15,9 млн. долара на всеки от двамата съоснователи на компанията Джими Майман и Клаус Моузехолм.

Купувачът досега е платил 74,1 млн. долара за GoViral, която е създадена през 2005 г. Останалата част от сумата ще бъде получена през следващите две години.

Това е първата голяма придобивка на AOL в Европа от 2008 г. насам, когато беше закупена социалната мрежа Bebo за 850 млн. долара. AOL продаде Bebo на много по-ниска цена през миналата година на компанията за инвестиции в дялов капитал Criterion Capital Partners.

GoViral е основаната в Дания, но от доста време е базирана в Лондон, където работят 75% от нейните служители. "От самото начало знаехме, че ключът към успеха е да се намираме в Лондон", коментира пред изданието Джими Майман.

През март 2009 г. Майман и Моузехолм продават 34% от компанията си на фонда за инвестиции в технологични групи Kennet за 6,5 млн. евро. Двамата впоследствие намаляват своя дял във фирмата, давайки достъп до акции на членове на ръководството.

В момента GoViral има офиси във Великобритания, Германия, Франция, Дания, Швеция и Испания. Планирано е допълнително международно разрастване.

Според изявление на AOL придобиваната компания разполага с видеосъдържание, което включва сътрудничество повече от 18 хил. издатели и достигащо до над 350 млн. потребители. Мрежата позволява на рекламодателите да достигат до широка аудитория при ниски разходи.

Водещи

Най-четени