ARM въвежда 64-битови процесори в smart часовниците 15.11 | 19:35

Същите ще бъдат част и от смартфоните от нисък клас

От Ивайло Коралски

Вече не е толкова голяма рядкост да откриете 64-битов процесор в модерните смартфони. Що се отнася до smart часовниците, обаче, процентът на споменатите процесори е микроскопичен.

ARM желае да промени това с новия си процесор Cortex-A35. Архитектурата на въпросния обещава най-енергийно икономичния 64-битов мобилен чип, изразходвайки 32 процента по-малко мощност от неговия побратим от среден клас A53. При това, независимо че можем да очакваме между 6 и 40 процента по-бърза обработка на данни.

В случая говорим и за екстремно гъвкав дизайн. Чрез последния ще могат да се предлагат четириядрени чипове за най-ниските класове смартфони. С леко окастряне, обаче, споменатите чипове могат да бъдат част и от уеръбъл устройствата.

Първото A35 устройство няма да направи премиерата си по-рано от края на 2016 година и все още не е известно кои големи хардуерни производители ще използват новия дизайн.

Според анализаторите, обаче, технологията е обещаваща и ще покачи значително общата производителност и живот на батерията на smart часовниците и смартфоните от нисък клас.