Amazon продава повече електронни, отколкото печатни книги 20.05 | 10:49

Тенденцията за предпочитане на електронния формат е особено силна във Великобритания

От Нели Минчева

Сайтът Amazon вече продава повече книги за електронния си четец Kindle, отколкото печатни издания, става ясно от съобщение на компанията.

Онлайн продажбата на книги фирмата започна през юли 1995 г., а заглавия в електронен формат са пуснати на пазара от ноември 2007 г.

През юли 2010 г. компанията вече подчерта веднъж напредъка си в продажбата на електронни книги, уточнявайки, че те са задминали продажбите на печатни издания с твърди корици. Сега се казва, че са надвишени и по-големите по принцип продажби на книги с меки корици.

"Очаквахме, че това ще се случи, но не толкова бързо", казват от компанията.

От 1 април за всеки 100 печатни книги, продадени от Amazon, са реализирани продажби на 105 книги за Kindle. От сметките са изключени безплатните издания, предназначени за четеца.

Тенденцията за предпочитане на електронния формат пред традиционния е особено силна във Великобритания, се посочва в съобщението.

В САЩ, където в началото на месеца бе пусната нова разновидност на Kindle, има добри резултати от старта на продажбите, казват още от фирмата. Новият четец е с по-ниска цена за тези потребители, които се съгласят при ползване на устройството да получават рекламни съобщения и/или да гледат реклами като фон на екрана.

"
Kindle със специални оферти", както е наречен четецът, излезе в отговор на нарастващата конкуренция в сектора, която сериозно заплашва пазарния дял на Amazon.

Водещи

Най-четени