Amаzon ще връща пари заради завишено продадени е-книги 14.10 | 14:22

Издатели, предоставящи правата на компанията, са поставяли по-високи цени

От Владислав Рашков

Amazon може значително да занижи цените на e-книгите си, след като компанията обвини издатели на книгите, че са продавали авторските си права на по-висока цена, съобщава Reuters.

Поради тази причина Amazon може да възстанови пари на потребители на Kindlе, които са купували е-книги на много по-висока цена.

Обезщетенията ще достигат от 30 цента до 1,32 долара за всяка книга, която е била закупена в периода на април 2010 и май 2012г. Но в същото време тя трябва да е била издадена от един от тримата издатели, на които е било отправено обвинение. Издателите са се съгласили на споразумение с компанията, но съдът предстои да го одобри.

Решението се очаква да бъде обявено чак през февруари следващата година. Според Amazon ако издателите бъдат осъдени, това ще ги ограничи да определят бъдещите цени на е-книгите. Това ще доведе до по-малко разходи за ползвателите на Kindle.

Обвиненията идват, след като правосъдният департамент обвини Apple, заедно с още петима издатели, че са се договаряли за взаимно изгодни цени за е-книгите, докато цените на конкурента са били завишени. Трима от издателите предпочетоха да не оспорват обвиненията в съда и да се договорят с Amazon. Те отказаха да признаят вината си, но заявиха, че не могат да си позволят воденето на дела.

Водещи

Най-четени