Android Market мина 10 млрд. сваляния 07.12 | 12:42

Част от платените приложения ще бъдат пуснати на цена от 10 цента

От Георги Георгиев

Google обяви, че броят на свалените приложения от Android Market е минал 10 млрд. от началото на пускането на услугата. В чест на събитието част от платените приложенията ще се предлагат на цена от 10 цента за период от 10 дни, съобщава DigitalTrends.com.

Android Мarket успява да постигне този успех за период от три години. Интересното в случая е, че експлозивният ръст на свалени приложения се наблюдава през последните десетина месеца. За сравнение, на App Store на Applе, който стартира през юли 2008 г., му трябваха две години и половина, за да достигне до този брой даунлоуди.

Така, през първите месеци след пускането си през октомври 2008 г. интересът към приложенията за Android не е голям. Чак 21 месеца след старта на услугата броят на свалените програми достига 1 млрд.

Нарасналите продажби на мобилните устройства под Android (основно тези на Samsung), както и увеличеният брой нови приложения, които ежедневно биват добавяни, променя картината и води до експлозивен растеж през следващите месеци. Така, през юли тази година броят на свалените приложения удря 6 млрд., а само през последните 5 месеца са били свалени още 4 млрд.

Успехът на Android Market несъмнено се дължи и на структурните промени в сайта през май тази година, които улесниха търсенето на нови и стари приложения. По този начин бе отговорено на оплакванията на разработчици и потребители, че огромна част от приложенията са много трудни за откриване.

Водещи

Най-четени