Anonymous няма да са това, което бяха 28.12 | 10:05

През 2013 г. атаките на хактивистите ще намалеят, сочи анализ на McAfee

От Георги Георгиев

През следващата 2013 г. ударите на хактивистите от международното движение Anonymous няма да са така мащабни и бляскави, както бяха през последните две години.

Това сочат прогнозите на анализаторите от компанията за компютърна сигурност McAfee Labs, цитирани от ArsTechnica.

McAfee публикува своя годишен доклад "Прогнози за заплахите" (Threat Predictions), в който се прави обзор на дигиталните заплахи, свързани със зловредния софтуер и вирусите, на които ще станем свидетели през следващата година.

Едни от най-интересните изводи са свързани с прогнозиран спад в атаките, идващи от международното хактивистко движение Anonymous, с появата на все по-сложен мобилен малуеър, както и с ръста на мащабните кибератаки, които имат за цел да нанесат максимални поражения на инфраструктурата.

По същото време миналата година анализаторите от McAfee предвиждаха, че "Хактивизмът и Anonymous ще се възродят и ще еволюират." Макар че през тази година не станахме свидетели на атаки с мащаба на ударите срещу Sony и HBGary през 2011 г., то Анонимните извършиха серия от специализирани акции. Такива бяха ударите срещу педофили в мрежата, държавни институции по целия свят и различни компании.

Сега McAfee прогнозират, че през 2013 г. хактивизмът ще стане по-хомогенен и политически мотивиран за локални каузи. Въпреки предвиждания спад се очаква през идните месеци Anonymous все пак да извършат и поне няколко удара, които ще станат видими от световната общественост.

Водещи

Най-четени