Anonymous разбиха сайта на Формула 1 21.04 | 12:11

Атаката е проведена в отговор на протестите срещу репресивния режим в страната

От Георги Георгиев

Членове на хактивистката група Anonymous в петък следобед (20 април) успяха да извадят от строя официалния сайт на Формула 1. Ударът бе част от тяхната #OpBahrain (операция Бахрейн).

Атаката имаше за цел да покаже солидарност с бахрейнските граждани, които протестират срещу репресивния режим в страната. Тя дойде преди очаквания старт на кръга от Формула 1 в островната държава, срещу чието провеждане хакерите протестират.

Миналата година състезанието бе отменено в отговор на вълната от недоволство, заляла конституционната монархия като част по Арабската пролет. Отмяната бе първата по рода си от началото на провеждането му от 2004 г. Тази година обаче бе взето решение Гран При на Бахрейн да бъде проведено.

Навечерието на тазгодишния старт обаче също бе белязано от ожесточени протести, които доведоха до смъртта на 13 цивилни. Тежката ситуация провокира демократично настроени групи да отправят искане към крал Хамад бин иса Ал Халифа и членове на кралското семейство за отмяна на старта.

Освен със спирането на сайта на Формула 1, Anonymous привлякоха вниманието на световната общественост и с писмо, описващо тежкото положение на защитниците за човешки права в Бахрейн през последната година. В него още се призовава за освобождаването от затвора на активиста Абдул Хади ал Хауаджа, който преди 70 дни обяви гладна стачка.

В писмото си хактивистите настояват за реформи в управлението на Бахрейн. Те се обявяват срещу провеждането на състезанието, тъй като приходите от него отиват в касите на режима и се използват срещу протестиращите. Anonymous обвиняват и ръководството на Формула 1, че е наясно с тежката ситуация в страната, но в същото време избира да подпомогне индиректно режима на Ал Халифа.

Цялото писмо на Anonymous може да бъде прочетено тук.

Най-четени