Apple върна 1700 паунда, похарчени по погрешка от английско хлапе 01.03 | 11:51

Петгодишният Дани Кичън е изхарчил сумата в привидно безплатна игра

От Александър Бакалов

Може би сте запознати с модела на така наречените freemium игри, като например популярния FarmVille на Zynga. Идеята е, че на практика играта е абсолютно безплатна, но предлага възможност да си закупите различни екстри, които да ви улеснят по някакъв начин.

Е, британското семейство Кичън вече със сигурност е запознато с този модел, след като синът им, петгодишният Дани, похарчи 1700 британски паунда.

Когато въпросният Дани поискал паролата за AppStore-а, за да си свали Zombies vs Ninjas на семейния iPad, баща му отказал, но Дани го успокоил, че играта е безплатна.

На следващия ден обаче майката, Шарън Кичън, получила обаждане от банката с въпроса дали знае за 19 транзакции, всяка за 69,99 паунда. По това време Дани вече е изхарчил 1329 паунда за бомби, здраве и прочее екстри, с които да громи зомбитата. Два дни по-късно, сумата вече е 1700 паунда.

"Дани избухна в сълзи, когато му казах колко пари е изхарчил" разказва Шарън. "Много родители на детската площадка споделиха, че са имали подобни случаи, но за далеч по-малки суми".

За радост на семейство Кичън, историята има щастлив край, защото от Apple решават да им върнат пълната сума от 1710,43 паунда.

След като бащата на Дани, Грег Кичън, се свързва с iTunes, те първоначално отказват да приемат, че става дума за грешка под предтекст, че всички iOS устройства имат опция за родителски контрол, която да ограничава достъпа на децата до определени функционалности.

Когато медиите раздухват случая обаче, от Apple променят решението си.

"В рамките на приложението наистина има платени екстри като оръжия, предмети, допълнителни животи и прочее" обяснява говорител на технологичния гигант пред Eurogamer. "Понякога се случва тези екстри да бъдат закупени неволно. В този случай е съвсем ясно, че покупките са извършени по погрешка и за нас е удоволствие, че можем да върнем на семейство Кичън пълната сума."

Водещи

Най-четени