Apple готви контраофанзива при мобилните приложения 11.06 | 11:27

Какъв ще бъде новият iPhone, гигантът може да разкаже на изложението в Сан Франциско

От Георги Георгиев

Apple пуска нова линия софтуерни инструменти и компютри, с които цели да спечели вниманието на потребителите и да поддържа интереса на разработчиците във времена на засилваща се конкуренция от страна на Google, Microsoft, а от скоро и на Facebook.

На стартиращата днес (11 юни) Световна конференция на разработчиците в Сан Франциско щатският колос ще покаже нова серия Mac-ове, разполагащи с екрани с висока резолюция, по-бързи чипове на Intel, както и със софтуерни приложения, които се използват в iPhone и iPad.

Новостите, които компанията предвижда, вероятно ще бъдат представени от вицепрезидент на маркетинг отдела на Apple Фил Шилер, информира Bloomberg.

Днес лидерството при потребителскта електроника се базира на способностите на дадена компания да убеди разработчиците да пуснат следващото хитово приложение първо на своята платформа. Такъв досега е бил случаят с мобилни игри като Angry Birds или Shazam.

С над 600 хил. приложения за сваляне, днес Apple е лидер в областта на приложенията. От Microsoft с всички сили се опитват да догонят прекия си конкурент преди пускането на следващата си операционна система Windows 8. Google и Facebook също гледат да не изостават. През този месец световната търсачка ще бъде домакин на конференция на разработчиците, а социалната мрежа наскоро пусна собствен магазин за онлайн приложения.

На това ниво битката между гигантите не е за потребителите, а за разработчиците, които ще създадат следващото голямо приложение. Тук въпросът е на чия платформа то ще се появи за първи път, казва анализаторът във Forrester Research Чарлз Голвин.

До момента от App Store са били свалени 25 млрд. приложения, като от тях разработчиците са получили близо 4 млрд. долара, сочат данните на Apple.

Анализаторите очакват, че през тази седмица компанията на покойния Стив Джобс вероятно ще открехне малко завесата около следващия iPhone, за който се предполага, че ще бъде с по-голям екран. Ако това се окаже вярно, то представителите на Apple ще поръчат на разработчиците да създават приложения, работещи на по-големи екрани от този на досегашните модели.

От Apple също така планират да обявят споразумение, която да позволи на потребителите да могат бързо да постват снимки и друго съдържание от телефони и таблети във Facebook профилите си, споделиха пред Bloomberg запознати източници.

На конференцията разработчиците ще очакват и новости около интелигентната технология за разпознаване на гласове Siri, както и около новото картографско приложение, което ще замести Google Maps.

Водещи

Най-четени