Apple забрани приложение за четене на Sony 01.02 | 14:39

Компанията затяга контрола върху онлайн магазина си за приложения

От Георги Георгиев

Електронният гигант Apple изненадващо заяви, че няколко от разработчиците на приложения за iPhone и iPad, в това число Sony, вече няма да могат да продават съдържание през своите приложения, съобщава New York Times.

От компанията заявиха още, че ще отрежат и достъпа на клиентите до покупки, извън електронния магазин App Store. Едно от отхвърлените приложения е и програма за четене на електронни на Sony за iPhone, който позволява на потребителите да купуват предлаганите от японската компания електронни книги.

Ходът може да засегне компании като Amazon.com и други производители на безплатни мобилни приложения за четене на електронни книги, които са в пряка конкуренция с таблета iPad на Aplle. Досега притежателят на iPad например, нямаше нужда да има и Kindle, за да чете книгите, купени от Amazon. Тази ситуация обаче скоро може да се промени.

Към момента от Apple и Amazon отказват коментар. Промяна обаче може би е знак за завой в политиката на Apple, коментира Times.

Досега компанията правеше повече пари от продажбата на хардуер, отколкото на музика, електронни книги и приложения. Логиката бе, че ако хората имат по-голям достъп до повече съдържание от повече източници за своя iPhone и iPad, те биха купували повече от тези устройства.

Ходът Apple е изненадващ и от гледна точка на факта, че наскоро компанията даде сигнали, че ще си сътрудничи повече с издателите на списания и друго печатно съдържание, които искат да имат повече контрол над начините на разпространение на материалите върху iPad.

Най-четени