Apple загуби дело срещу университет. Плаща солено 17.10 | 17:39

Сумата е 234 милиона долара, а университетът е Уисконсинският

От Ивайло Коралски

Apple загуби дело за патенти, заведено от Уисконсинския университет. Сумата, която ще трябва да плати технологичният гигант, е солена – 234 милиона долара. 

Проблемната технология са използваните от Apple A7, A8 и A8X процесори (могат да бъдат открити в iPhone 5S, iPhone 6 серията, iPad Air, iPad Mini 2 и Apple TV 4), чието основно предимство е тяхната производителност.

Говорителят на Apple е споделил пред Reuters, че компанията смята да облажва. Според Apple WARF (Wisconsin Alumni Research Foundation) трябва да получи по-малко от 110 милиона долара, които реално са платени от Intel разрешаване на спора. В случая обаче съдебните заседатели са взели алтернативно решение. 

Въпреки че споменатата сума няма да удари силно Apple, проблемите за компанията могат да продължат, тъй като WARF смята да заведе дело и за новите A9 процесори, които захранват прясното iPhone 6s семейство, както и iPad Pro.       

По случая изпълнителният директор на WARF, Карл Гулбрансен споделя: "Съдебните заседатели признаха, че основната работа по компютърните процесори се е извършила при нас. Решението им и чудесна новина за нашите инвеститори, Уисконсинския университет и WARF".  

Водещи

Най-четени