Apple и Microsoft ощетили Америка с 69 млрд. долара 06.03 | 09:23

Технологичните гиганти кътали печалбите си в офшорни зони

От iNews.bg

Големи американски компании изнасят многомилиардните си печалби извън пределите на САЩ. Парите си в офшорни зони кътат дори Apple, Microsoft и Google. Такива са неутешителните данни за Белия дом от изследване, проведено от независими аналитици на пазара на хай-тек.

Както пише агенция Bloomberg, само за 2014 година осем от най-големите технологични компании на САЩ са изнесли в офшорни зони общо 69 милиарда долара. Сред гигантите, които са преуспели в това, са Apple, Microsoft и Google.

Общият брой американски компании, държащи активи извън пределите на САЩ, за миналата година е нараснал с 8%, което според експертите е изключително много.

Изследването, проведено от изданието, обхваща 304 големи американски компании. По-конкретно то гласи, че Apple, Microsoft, Google и още пет високотехнологични фирми, чиито имена не се споменават, са лишили американската икономика от повече от 10% от общата сума от 2,1 трлн. долара, които те съхраняват зад граница.

Както отбелязва американската преса, Белият дом и редица конгресмени са наясно със случващото се, но нищо не могат да направят. Барак Обама, предвид плачевността на ситуацията, планира да увеличи финансирането за нови държавни програми, както и да промени данъчния кодекс.

Но в такъв случай правителството ще се сблъска с остър проблем – или да намали данъците и да загуби част от бюджета, или да остави големите компании в офшорни зони, както се случва сега.

Освен това не е ясно как могат да се накарат компаниите да върнат вече изнесения в офшорни зони капитал. Според ръководителя на научния Фонд за информационни технологии и иновации в САЩ Джоузеф Кенеди, IT гигантите не виждат смисъл да връщат парите в родината си, тъй като за това ще им се наложи да заплатят допълнителни данъци.

Водещи

Най-четени