Apple и Samsung отново на съдебния тепих 02.04 | 14:53

Битката този път е за 2 млрд. долара, които Apple изискват като обезщетение за нарушени патенти

От Георги Георгиев

Apple и Samsung отново се вплитат в люта съдебна битка в САЩ. Причината за завеждане на делото от страна на Apple е свързана с прилики в дизайна на смартфоните на Samsung с този на iPhone, а залогът е сумата от 2 млрд. долара, което Apple изискват като обезщетение за нарушени патенти, информира Reuters.

Според ищците корейският производител е откраднал функции като отключване на телефона с приплъзване и технологията за търсене. Apple настоява съдът да накара Samsung да плати колосалната сума за патентни нарушения и да спре продажбата на някои от моделите си, сред които Galaxy S III.

Според адвокатите на американската корпорация Samsung е продал над 37 милиона телефона и таблета, нарушаващи патентните права и дължи по 33 долара обезщетение за всяка бройка. По думите му Samsung са изпаднали в криза от 2010 г., което ги е накарало да изкопират много от конкурента си.

Защитниците на корейския производител оправдаха клиентите си като изтъкнаха, че Samsung използва операционна система Android на Google и функциите, за които Apple твърди, че са тяхна собственост, са всъщност разработки на Google.

Техен представител коментира, че Apple се опитват да ограничат потребителския избор и да спечелят по нечестен начин надпреварата с основния си съперник. Корейската компания обвини американския си конкурент в нарушение на два от нейните патенти и също се стреми да забрани iPhone 5.

Очаква се съдебния процес да продължи до началото на май.

Водещи

Най-четени