Apple патентова хибриден дисплей 12.04 | 15:31

Екранът е комбинация от e-ink и LCD дисплей

От Георги Георгиев

Електронният производител Apple патентова динамичен хибриден дисплей с отделни секции на екрана, които му позволяват да работи едновременно като традиционен LCD екран и като електронна хартия за показване на текст, пише appleinsider.com.

Новият екран ще притежава интелигентна система за анализ на съдържанието. Така вместо да разчита на потребителя за превключването между режимите, хардуерът ще прави това сам, като предоставя съдържанието по оптималния начин.

Технологията на електронната хартия (или електронно мастило) е идеална за представянето на черно-бели текстове, тъй не се нуждае от дразнещата очите подсветка за да функционира. С нея електронните текстове могат да бъдат четени по-лесно на директна слънчева светлина. Книгите, които Apple предлага в своя iBookstore, обаче не са пригодени за четене върху електронната хартия - положение, което от компанията на Стив Джобс очевидно искат да променят.

При новия новия екран с различните сектори ще могат да се показват и различни видове формати по едно и също време в зависимост от показваното съдържание в областта. Екранът ще включва автоматично подсветките и илюминационните панели, когато е необходимо – например при показването на банер отстрани на колоната от черно-бял текст на електронния Ви вестник.

Технологията се базира на полупрозрачен слой от електронно мастило, който може да се постави върху традиционните LCD или OLED екрани на iPad. Повърхностния екран е създаден така, че да позволи на потребителите да виждат през него. Така видео съдържанието може да бъде показвано отдолу без цветовете и яркостта му да се пременят. По традиция новите панели също ще бъдат направлявани с докосване.

Водещи

Най-четени