Apple плаща милиони за дизайна на швейцарските жп часовници 12.11 | 10:52

Компанията е дала 21 млн. долара обезщетение на SBB за правото да използва известния дизайн в iOS 6

От Георги Георгиев

Щатската технологична компания Apple заплатила 20 млн. швейцарски франка (21 млн. долара) като компенсация на швейцарската национална железопътна компания SBB за това, че използвала без разрешение известния дизайн на часовниците по швейцарските гари. Това съобщи в събота швейцарски ежедневник, цитиран от AFP.

През октомври Apple са се съгласили да изплатят сумата за правото да оставят дизайна за часовниците в своите таблети и смартфотни, пише Tages-Anzeiger, което се позовава на няколко анонимни източници.

За момента информацията е непотвърдена от страна на швейцарските железници. През септември Патриция Клейва, говорителка на SВВ съобщи, че компанията ѝ се подготвя за среща с Apple, на която ще бъде дискутиран въпросът защо щатският гигант е използвал без разрешение известния дизайн в своята iOS 6.

Тогава Клейва коментира, че SBB са заинтересувани по-скоро да изяснят защо и как Apple са решили да използват дизайна, а не толкова да искат пари за него. "По-скоро сме горди от факта, че марка с важността на Apple е използвал наш дизайн", заяви тогава говорителката на SBB.

Дизайнът на часовника е създаден през далечната 1944 г. от швейцарския инженер Ханс Хилфикер. Оттогава той е собственост на SBB и не е спирал да тиктака по швейцарските гари.

Водещи

Най-четени