Apple премахна допълнението „4G” от последния си iPad 14.05 | 11:00

Новият таблет може да се свързва към мрежите от 4-то поклонение само в САЩ и Канада

От Виолета Малинкова

Американският технологичен гигант Apple премахна допълнението за поддържаната от последния модел iPad 4G мрежа от регионалните си сайтове, съобщава блогът 9to5Mac.

Ако досега версията на таблетката с LTE модул беше означена на сайта на Apple като на "iPad Wi-Fi + 4G", то сега той вече е с променено име, а именно: " iPad Wi-Fi + Cellular" (т.е. "iPad, поддържащ клетъчни мрежи").

Под новото име устройството се появи на сайтовете на Apple в Австралия, Великобритания, Виетнам, Хонконг, Ирландия, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Обединените арабски емирства, Сингапур, САЩ и Тайланд.
Преименуването на устройството на компанията се наложило поради оплаквания от страна на потребителите.

Оказа се, че новият iPad наистина може да се свързва към мрежите четвърто поколение, но само в САЩ и Канада. Жителите на останалата част от света трябваше да разчитат на 3G връзката, въпреки че в рекламата на таблета, а и на сайта на Apple се споменаваше думата "4G".

Рекламата на iPad привлече вниманието на регулаторните органи в няколко страни. Собствени разследвания започнаха Комитетът по рекламните стандарти на Великобритания (ASA) и Австралийската комисия за конкуренцията и на потребителите (ACCC).

Таблетът от най-новото поколение всъщност поддържа мрежите, развивани на 700 и 2100 MHz . Проблемът в случая е, че те са развити само в Северна Америка.

Третото поколение таблет iPad беше официално представен на 7 март 2012 г. Новото в модела, освен поддръжката на LTE, е и разделителната способност на екрана на устройството - 2048 от 1536 пиксела.

Водещи

Най-четени