Apple проби на японския книжен пазар 03.01 | 15:02

Гигантът най-накрая ще продава електронни книги в Страната на изгряващото слънце

От Георги Георгиев

Apple възнамеряват да пуснат свой напълно функциониращ iBookstore в Япония тази година, съобщава японският ежедневник The Nikkei.

Макар че iBooks услугата да е достъпна от 2010 г. насам, гигантът от Купертино, наред и с други компании от бранша, среща отпор сред японските издателите на книги за сътрудничество. Сега обаче под натиска компании като Kindle, Kobo, Google и Sony, които продават електронни книги в Страната на изгряващото слънце, Apple успяват да сключат договори с японските издателства от Shogakukan, Kodansha и Kadokawa.

Точната дата на пускане на новите книги все още е неясна. От Nikkei коментират, че това може да се случи най-рано през този месец, докато AllThingsD цитират източници, според които подобни прогнози са твърде оптимистични.

Доминираният от стила "манга" японският книжен пазар сравнително бавно възприема идеята на електронните книги. Най-често издателите не желаят да предприемат дигитализацията, тъй като се страхуват, че тя ще доведе до срив в продажбите на книжни издания.

Пробивът, извършен от другите западни производители на електронни книги, обаче ще помогне на Apple да нахлуят в Япония.

Тук благоприятен фактор за възприемането на iBookstore вероятно ще се окаже и високата степен на разпространение на iPad (около 60% от общия таблетен пазар), коментират наблюдатели.

Водещи

Най-четени