Atari е на 40 години! 28.06 | 16:46

Само днес iOS потребителите могат да свалят 100 легендарни класики абсолютно безплатно

От Ивайло Коралски

Преди Halo, Call of Duty и Uncharted – дори преди Sonic и Mario – преди всички изброени от нас гейм икони имаше Atari.

Въпреки че видео игрите на практика не са рожба на Нолан Бушнел, Тед Дабни и създадената от тях компания, именно Atari ги превръща в индустрия за милиарди долари.

Точно на този ден преди 40 години Atari започва да пише своята история.

Само пет месеца, след като отваря врати на 28 юни 1972 година, Atari демонстрира пред света Pong, а с това променя начина, по който в САЩ (а и целият свят – бел. ред.) хората играят игри.

Пет години по-късно, компанията прави нова революция с интродукцията на домашната конзола Atari 2600.

През компанията са минали изключителни личности, в това число Стив Джобс и Бил Гейтс. На практика работата за Atari е първата официална за създателя на Apple, след като завършва университетското си образование. Бил Гейтс пък е бил уволнен от компанията, защото не успял да довърши проекта си навреме.

И двамата впоследствие постигат изключителни успехи, но създателят на Atari Нолан Бушнел счита, че именно опита, който са натрупали с Atari им е дал увереност, че могат да създадат компании от калибъра на Apple и Microsoft.

"Atari показа, че млади хора могат да стартират големи компании. Без примера на Atari, за Стив, Бил и всички последвали големи имена след тях щеше да бъде много по-трудно да пробият по начина, по който го сториха.", споделя Нолан Бушел.

В деня на създаването на Atari, Бушнел и Дабни са разполагали общо с 500 щатски долара. В рамките на следващите 10 години, компанията достига годишни продажби, възлизащи на 2 млрд. долара.

За креативната личност на Нолан Бушнел обаче нещата тръгват главоломно надолу, когато през 1976 г. той продава компанията на Time Warner за 28 млн. долара с идеята гигантът да му осигури повече средства за изследователска дейност и създаване на нови технологии. Само няколко месеца по-късно обаче, той е изхвърлен от компанията заради неразбирателство с големите клечки в Time Warner.

Atari 2600 дълги години помага на Atari да остане технологичен лидер. През 1983 г. обаче заради разработката и продажбите на изключително посредствен развлекателен софтуер, включително и на най-лошата игра за всички времена, базирана върху лентата "Извънземното", индустрията е застигната от "Голямата катастрофа на игралната индустрия". Никоя друга компания не е получава удар, който да е съпоставим дори и на йота, спрямо стоварилия се върху Atari.

След голямата катастрофа и навлизането на японски играчи като SEGA и Nintendo, започва главоломният и продължителен срив за Atari. Компанията достига до фалит няколко пъти, а през 1996 година преустановява производството на конзолни платформи заради доминацията на японските конкуренти в лицето на споменатите SEGA, Nintendo и новият играч на пазара – гиганта Sony.

Днес Atari има маргинален пазарен дял при производството на развлекателен софтуер, а общият пакет от акции се държи от базирано в Париж холдингово дружество.

Геният на Нолан Бушнел дълго време избягва срещи със създадената от него компания, но през 2010 г. той се завръща в нейните редици като консултант.

"Марката все още е достатъчно мощна, при това не само в ретро аспект. Atari притежава огромно количество действително значима интелектуална собственост и все още много хора гледат на нея като на компания, свързана с технологичните иновации.", споделя Бушнел.

За да ознаменуване празника на легендарната компания ще ви споделим част от най-култовите рекламни кампании Atari. Също така, ако разполагате с iOS устройство само днес можете да свалите 100 класики на Atari абсолютно безплатно и да спестите 10 евро от кредитната си карта. 

Водещи

Най-четени