BBC ще предава 3D картина от Олимпиадата в Лондон 30.08 | 18:52

Огромни екрани, разположени на публични места, ще излъчват картина със супервисоко качество

От Георги Георгиев

Ако си мислите, че HDTV е качество, което е трудно да бъде надминато, помислете си пак. Британската публична телевизия BBC възнамерява да предложи картина, която е 16 пъти по-добра от най-доброто, с което сме свикнали. Най-вероятно технологията ще бъде използвана по време на Олимпийските игри в Лондон през следващата година, информира DigitalTrends.com.

Освен това общественият канал планира да предава част от спортните събития - в т.ч. финалът на 100 метра при мъжете – в 3D формат. Представете си само как Юсейн Болт тича "директно" към вас, докато си стоите най-спокойно пред телевизора...

В речта си по време на Международния телевизионен фестивал в Единбург главният отговарящ за отразяването на Олимпиадата в BBC Роджър Моузи съобщи, че корпорацията обмисля да тества технологията за предаване на картина със супер високо качество. "Тази технология е толкова напреднала, че не се очаква да се появи в домовете през следващото десетилетие", обясни Моузи, цитиран от британският в. "Гардиън".

Предаванията със супервисоката резолюция вероятно ще бъдат показвани върху огромни екрани с височина от 15 метра, които ще бъдат разположени на различни места в Обединеното кралство.

Качеството на предлаганото от тях изображение ще бъде толкова високо, че зрителите ще се чувстват сякаш са на самия олимпийски стадион, заяви Моузи и добави, че в някои отношения тази технология е по-добра от 3D варианта.

Според представителя на BBC, японската електронна компания Sharp вече разработва телевизор с диагонал 85 инча (215 см) със супер висока резолюция. Моделът обаче най-вероятно няма да се появи на пазара поне до 2022 г.

Моузи поясни, че излъчването на предавания в 3D формат най-вероятно ще бъде ограничено, за да не прекъсват често излъчванията с HD качество, които ще се гледат от мнозинството зрители.

Състезанията ще бъдат заснемани в триизмерен формат благодарение на стратегически разположени камери. Очакванията са ЗD картината да бъде особено ефектна при предаването на дисциплини като хвърлянето на копие, чук и тласкането на гюле.

Водещи

Най-четени