Barnes and Noble с нов таблет 08.11 | 07:13

Таблетът Nook е директно предизвикателство към Kindle Fire на Amazon

От Георги Георгиев

Barnes and Noble влезе в директна битка с Amazon на арената на таблетите. С новия си таблет Nook най-старият разпространител на книги в САЩ ще окаже сериозна конкуренция на Kindle Fire.

Тази ъпгрейдната версия на популярния Nook Color e-reader бе представена официално вчера (7 ноември) на събитие в Ню Йорк.

Таблетът работи под Android 2.3x Gingerbread и има какво да покаже. Той разполага с един гигабайт RAM, което е два пъти повече от тази на Kindle Fire. Два пъти повече е и вътрешната му памет – 16 GB. Тя може да се увеличи до 32 GB с помощта на microSD карта. 7-инчовият му екран (колкото e и на Kindle Fire) предлага резолюция от 1280 на 800 пиксела. Процесорът е двуядрен на 1 GHz.

Сред другите характеристики на Nook са батерията му, издържаща до 9 часа в режим на гледане на HD видео и до 11,5 часа в режим на четене. Таблетът поддържа видеоформат от 1080p и е снабден с Netflix и Hulu Plus.

Сред няколкото интересни допълнителни функционалности на Nook влиза функцията "прочети и запиши”. Тя позволява на потребителите да се записват как четат примерно детска книга, която децата им ще могат да я слушат по-късно.

Всичко това се предлага на цена от 249 долара, което е с 50 долара повече от цената на Kindle.

Наред с таблета си Barnes and Noble представиха и облачната услуга Nook Cloud, който позволява на потребителите да съхраняват на сървърите на компанията.

Водещи