Barron's: Акциите на Apple скачат с 25% през 2012 г. 24.10 | 10:41

Добри дни очакват и Oracle, Hewlett Packard и eBay

От Георги Георгиев

Акциите на няколко големи технологични компании, в това число Apple, Oracle и eBay, е вероятно да се повишат с над 20% през следващата година, твърди американското финансово издание Barron's, цитирано от AP.

Публикуваната в неделя (23 октомври) статия подрежда десетте технологичните компании, за чиито акции се очаква най-висок ръст в идните 12 месеца.

На първо място е компанията за съхранение на данни Fusion-io, които Barron's описват като възможна цел за придобиване. Очакванията са цената на акциите ѝ да скочи почти двойно до 52 долара.

Макар че печалбите на Apple (номер 10 в класацията) разочароваха инвеститорите миналата седмица, според анализаторите акциите на компанията ще поскъпнат с 25% през следващата година. Ръстът ще дойде най-вероятно от последния iPhone, както и от възможностите за обратно изкупуване на акции или за дивиденти, раздадени под ръководството на новия изпълнителния директор на Apple Тим Кук.

Вестникът предвижда подобен скок и в акциите на Oracle. Te ще поскъпнат с 40 долара благодарение на добрите перспективи за по-големи приходи. Акциите на компанията за интернет търговия eBay също ще скочат с близо една четвърт благодарение на растежа на бизнеса ѝ извън аукционите.

Добри дни очакват и технологичния Hewlett Packard. Според Barron's акциите на технологичния концерн, който е седми в списъка, ще скочат с 21 процента до 30 долара през следващите шест месеца.

Водещи

Най-четени