Bluetooth 4.0 ще удари през 2013 г. 15.10 | 09:57

Наложеният единствено от Apple стандарт ще се разпространява догодина

От Георги Георгиев

Създателите на мобилни платформи като Google, Microsoft и RIM днес вървят по стъпките на Apple поне що се отнася до Bluetooth свързаността в устройства им. В техните планове за развитие през следващата година ще влезе и поддръжката на новия Bluetooth 4.0, смятат производители на смартфони, цитирани от DigiTimes.

Според създателите на модните джаджи през 2013 г. ще станем свидетели на взривообразен ръст на Bluetooth 4.0 и благодарение на ценовия спад на чип сетовете.

Комерсиализацията на новия Bluetooth стандарт не успя да придобие желаната степен. До момента единствено от Apple подкрепят технологията. Останалите мобилни производители не пожелаха да я включат поради липсваща поддръжка от страна на създателите на платформи. Така целта през 2012 г. светът да премине на Bluetooth 4.0 остана неизпълнена.

Очаква се Microsoft, RIM и Google да въведат стандарта за безжична свързаност в платформите си, а след това той да навлезе в новите мобилни устройства през първата година на 2013 г.

Сред силните страни на Bluetooth 4.0 са малката консумация на енергия, която в комбинация ниската цена на устройството (около 1 долар за бройка) ще го направи желана добавка не само в смартфоните, но и в други продукти с нисък разход на енергия – часовници, спортни обувки, навигационни устройства и играчки.

Водещи

Най-четени