Boeing е създала смартфон за шпиони 27.02 | 17:38

Джаджата криптира разговорите и се самоунищожава, ако се опитате да я отворите

От Георги Георгиев

Щатският авиогигант Boeing е направил смартфон, който изглежда сякаш изваден от филм с Джеймс Бонд. Освен че криптира разговорите, които се водят по него, при всеки опит да бъде разглобена насилствено, джаджата изтрива цялата качена върху нея информация и се самоунищожава, пише Business Insider.

Наречен от създателите си "черният" телефон (Black phone), моделът e разработен от комуникационното звено на компанията, който е известна най-вече с производството на самолети за гражданската и бойна авиация.

Самият телефон работи под Android, като на външен вид напомня един по-голям iPhone. Особеното при него са двете SIM карти и възможността му да се свързва с различни клетъчни мрежи, за разлика от норманите телефони, които имат достъп само до една. Освен това джаджата може да се конфигурира така, че да се свързва с биометрични сензори и сателити.

Не е трудно да се досетим, че новата джаджа на Boeing е предназначена за щатските държавни служители и за всички, които искат да използват сигурни комуникационни канали.

Моделът може да се окаже много полезен например при запазването на конфиденциалността на дипломатическите разговори, чието разкриване би могло да предизвика международен скандал. Такъв бе наскоро случаят, в който щатски висш дипломат се изказа обидно по адрес на ЕС в разговор, обсъждащ кризата в Украйна с посланика на САЩ там.

От съображения за сигурност от Boeing не разкриват детайли за операторите и производителите на телефона, с които работят, и не са представили цена или дата, на която моделът ще се появи на пазара.

Най-четени