Canon с убийствен 250-мегапикселов сензор 07.09 | 17:35

Ще се побира в потребителски DSLR камери

От Ивайло Коралски

Canon анонсира 250-мегапикселов сензор, който ще се побира с потребителски DSLR камери. Популярният японски производител на фотоапарати допълва, че новият APS-H CMOS сензор ще позволи "разпознаването на букви върху тяло на летящ самолет на дистанция 18 километра от тялото на камерата".

Освен, че е най-компактният сензор в своя клас, продуктът на Canon е и изключително бърз. Става въпрос за обработка на 1,25 милиарда пиксела за секунда. Последното означава, че потребителите ще могат да заснемат до пет снимки за секунда в изключително висока резолюция.

На първо време обаче Canon не се цели в ритейл пазара. Целта на японците е новият сензор да се реализира в "специализираните инструменти за наблюдение и предотвратяване на престъпления, ултра-високо-резолюционните измерващи апарати и друго индустриално оборудване".

Точната резолюция на сензора е 19,580 x 12,600, или 246.7 мегапиксела. APS-H е с размери 29,2 на 20,2 милиметра. С други думи малко по-голям от APS-C на Nikon, ниския клас DSLR-и на Cannon и Sony.

Истината е, че все още ни е трудно да си представим свят, в който всички се "размотаваме" с 250-мегапикселови камери. Връщайки се малко назад в продуктовата линия на Canon обаче, отбелязваме следните факти – през 2007 година компанията анонсира немислимия за онези времена 50-мегапикселов CMOS прототип. През 2010 година мегапикселите достигнаха 120.

А сега се замислете какво ще ни се предложи след осем години...

Водещи

Най-четени