China Mobile вече има 600 милиона потребители 21.04 | 10:11

Компанията привлече 16,8 милиона абонати само за периода януари – март 2011 г.

От Елена Кирилова

Най-големият мобилен оператор в света, China Mobile, събра повече от 600 милиона абонати, след като увеличи броя на своите клиенти в селските райони, съобщава BBC.

Компанията се сдоби с 16,8 милиона нови потребители само за периода януари – март тази година и съобщи, че нетната й печалба е нараснала с 5,4% до 4,1 млрд. долара за същото тримесечие, в сравнение със съответния период миналата година.

В момента китайските телекомуникационни компании се опитват да увеличат приходите си от всеки потребител, като продават повече мобилни услуги от трето поколение, коментира изданието. 

China Mobile и неговите конкуренти наблюдават спад в средните приходи от всеки потребител поради разширяването на потребителската база в селските части на Китай, където абонатите са склонни да правят по-малки месечни сметки за телефон.

Общите приходи на фирмата са нараснали с над 8% на годишна база до 18,1 млрд. долара. Средният приход на China Mobile от потребител обаче е паднал до 7,09 евро на месец за периода януари – март, докато в края на декември е бил 8,04 евро.

Компанията заявява, че ще се бори с този спад, като добавя мобилни услуги от трето поколение (3G услуги), които предлагат по-високи скоростти на по-висока цена. Освен това тя планира да инвестира в мрежите си и да добави безжични хотспотове, за да привлече потребителите на смартфони.

Към настоящия момент China Mobile има най-голям брой 3G потребители в сравнение с конкурентите си China Telecom и China Unicom.

Водещи

Най-четени